Metaalboren: het verschil in materialen en coatings.

Vaak spreekt Tackmasters over verschillenden materialen (HSS en Cobalt). Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze materialen en wat is de vereiste toepassing? In deze blog staat beschreven wat het verschil is tussen de verschillende materialen en afwerkingen in de vorm van coatings.

Soorten staal

Allereerst zijn metaalboren verkrijgbaar in verschillende soorten staal. Hieronder hebben we deze verder uitgewerkt.

  • Koolstofstaal: dit is een goedkoop staal. Het nadeel van dit staal is dat het oververhit kan raken door wrijvingswarmte tijdens het boren. Hierdoor boort de boor zenuwachtig en dit zorgt voor niet mooi afgewerkte randen. Wij hebben geen boren in het assortiment met koolstofstaal.
  • Hogesnelheidstaal (HSS): is gereedschapstaal dat gehard is en beter bestand is tegen wrijvingswarmte dan koolstofstaal. Ze kunnen een verwerkingstemparatuur tot 600°C aan. Daarnaast hebben 3 tot 4x hogere snijsnelheden. Al onze metaalboren zijn van hogesnelheidsstaal.
  • Cobaltstaallegeringen (HSS-CO5%): worden beschouwd als een upgrade van HSS, omdat het 5% Cobalt bevat dat gemengd is met het hogesnelheidsstaal. Door het toevoegen van Cobalt wordt een zeer hoge hardheid bereikt om moeilijk te verspanen staalsoorten, zoals roestvaststaal aan te kunnen. Bekijk hier onze meest verkochte Cobalt boor.

Coatings

Naast verschillende soorten staal, kunnen de boren ook verschillende soorten coatings bevatten.

Zwart oxide is de meest standaard coating. De zwarte oxide laag biedt hittebestendigheid en gladheid, evenals corrosieweerstand. Deze boor is zeer geschikt voor zachte metalen, zoals koper, aluminium, plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.

Naast een coating toe te voegen kan de boor ook geslepen worden. Deze boor is van betere kwaliteit dan de zwart oxide boor. Door het volledig slijpen tijdens het productieproces ontstaat een zeer scherpe boor met hoge precisie en spaanafvoer. De nauwkeurige splitpoint aanslijping zorgt ervoor dat de boor zelf centreert en zonder vibratie de gewenste gaten maakt. Bekijk hier al onze geslepen boren.