Home Master Woodglue D4 houtlijm
Master Woodglue D4 houtlijm
Waarom dit product?
- Beste D4 houtlijm voor buiten (en binnen)
- Voor constructie- en vlakverlijmingen
- Geschikt voor permanent vochtige omgeving
- Watervaste houtlijm (D4)
- Zeer krachtig
Productomschrijving
Ga je houten constructies verlijmen die (bijna) permanent te maken hebben met nattigheid? Dan wil jij geen enkel risico lopen dat jouw lijmverbinding met de tijd verzwakt of zelfs oplost, met alle gevolgen van dien. Je hebt eigenlijk twee dingen nodig, en dat is 1) de beste watervaste houtlijm D4 en 2) een stappenplan voor een maximaal plakkerig resultaat. Je hebt geluk! Op tackmasters.nl vind jij beide. Ontdek het allemaal meteen, zodat je snel aan de slag kunt.
Wat is Master woodglue D4?
Allereerst presenteren wij je onze Master woodglue D4, dé watervaste houtlijm in Tackmasters plakkerige familie. Deze lijm, ook wel bruislijm genoemd, is een 1-componentenlijm op PU-basis. PU staat voor polyurethaan. Dit is een kunststof, of specifieker een polymeer met zowel harde als zachte segmenten. Wat houdt dat in? Met PU heb je een leuke ingrediëntenbowl! In de volgende alinea lees je welke precies.
Wil je weten hoe de lijmverbinding van deze woodglue tot stand komt? Na het openen van de flacon komt het pastavormige polymeermengsel in aanraking met lucht. In de lucht en ook in poreus materiaal waar je de lijm op aanbrengt, zit altijd een bepaalde hoeveelheid vocht. Net als in jouw huid overigens. Het vocht in de lucht is dus het startsein om uit te gaan harden, wat volgt is een chemische reactie. Het lijmmengsel kan gaan bruisen (vandaar bruislijm) en hardt gelijkmatig (omdat jij ‘m zo aanbrengt) uit tot een megasterke lijmverbinding. Resultaat? Zijn uitgeharde, rubberachtige postuur zorgt voor watervaste hechting.
Welke voordelen heeft Tackmasters watervaste houtlijm?
In PU, en dus onze D4-houtlijm, vindt je een interessante mix aan eigenschappen. Zo is het buigzaam en flexibel maar toch sterk, slijtvast, temperatuurbestendig en watervast. Aantrekkelijke mix, hè? In tegenstelling tot lijmen op basis van PVAC, kan deze lijm prima lichte oneffenheden in materiaal overbruggen, door z’n vullende vermogen. We sommen graag de belangrijkste voordelen overzichtelijk voor je op.
- Gemakkelijk aan te brengen met een lijmkam, roller of spuitsysteem
- Vaste stofgehalte: 99%
- Watervast = continu vochtige omgeving (D4)
- Vullend
- Overschilderbaar na uitharden
- Temperatuurbestendigheid: -20 °C tot 80 °C
- Voor zowel constructieve verbindingen als vlakverlijming
- Afschuifsterkte: 110 kg/cm3
Wat is het verschil tussen D3- en D4-houtlijm?
Wanneer je met houtlijm aan de slag gaat is het belangrijk om het verschil tussen een D3- en D4-lijm helder voor ogen te hebben. Het geheim zit ‘m in de materiaalbasis. Onze D3-houtlijm is op PVAC-basis. De lijmverbinding komt tot stand doordat vocht uit de lijm verdampt via de houtnerven. Tackmasters D4-houtlijm is er daarentegen één op PU-basis. Zoals je gelezen hebt neemt deze juist vocht op, uit de lucht en uit poreus materiaal waar het op aangebracht wordt. Kortom, D3 verliest vocht bij het uitharden, terwijl D4 vocht neemt om uit te harden. “Wat betekent dit verschil concreet?” is natuurlijk wat we willen weten. Raad jij het al? Dit is hoe het werkt.
- Master woodglue D3 is waterbestendig. Dit maakt ‘m geschikt voor een vochtig binnenklimaat en buiten, zij het niet continu in contact met water. Stel je de D3-lijm te lang bloot aan water? Dan zal deze verzepen, oftewijl oplossen.
- Master woodglue D4 is watervast. Deze houtlijm gebruik je zowel binnen als buiten prima op plekken waar het continu een natte boel is. Van vochtige omgevingen is de D4-lijm allerminst onder de indruk.
Is het voor jouw lijmproject dus niet noodzakelijk dat de lijmverbinding 100% watervast is? Dan ga je waarschijnlijk liever voor D4’s voordelige metgezel.
Toepassingen
Waar gebruik je Master woodglue D4 allemaal voor?
De professionele Master woodglue D4 gebruik jij voor alles waar je een D3-lijm ook voor gebruikt. En meer. Gezien zijn temperatuurbestendigheid en hoge watervaste karakter gebruik je deze woodglue namelijk ook prima voor bijvoorbeeld buitenmeubilair en houten bootconstructies. Een buitenterras, badkamer, zwembad of andere plaatsen waar het erg vochtig is, gaat uiteraard ook prima.
Net zoals de woodglue D3 gebruik je D4 voor het verlijmen van hard- en zachthout, massief hout en exotische houtsoorten. Ga je houtachtige materialen verlijmen? Bijvoorbeeld multiplex, MDF, fineer of hardkunststofplaat. Deze houtlijm is er perfect voor.
Welke verbinding gebruik jij voor je houtconstructie? Hout kun je namelijk op vele manieren met elkaar verbinden. Kies je voor vingerlassen, drevels, veren of een pen-gat-, slis-, of zwaluwstaartverbinding? Misschien zelfs een hele andere montageverbinding. Met de Master woodglue D4 breng je in ieder geval altijd een watervaste verbinding tot stand.
Hoe breng je houtlijm aan?
Hoe breng je houtlijm aan op de correcte wijze? Ga je aan de slag, gebruik dan de tips in ons stappenplan voor een succesvolle lijmverbinding.
Is de lijm erg dik? Je kunt ‘m eventueel verdunnen met zo’n 3% water. Let wel dat deze lijm sterk reageert op vocht en dus helemaal op zijn pure toevoeging. Het verkleind de verwerkingstijd flink en verhoogt de uithardspeed. Trouwens, we gaan ervan uit dat het jou lukt om te werken in de gewenste temperatuur tussen +5 en +40 °C. Ready, set? Go!
Master jouw watervaste houtverlijming stap voor stap
- Wil je schrammen, splinters en plakkerigheid op jouw handen voorkomen? Steek ze in goede werkhandschoenen! Weet je dat Master woodglue D3 óók reageert op het vocht in jouw huid waardoor het bij aanraking vrij snel uithardt?
- Maak de ondergrond helemaal vuil-, vet- en stofvrij. Hiervoor gebruik je een schoonmaakmiddel met een PH-waarde boven de 7. Onze multi cleaner is een handig middel.
- Je kunt ervoor kiezen primer te gebruiken ter bevordering van de hechting. Let er wel op dat de lijm voldoende toegang tot vocht heeft (uit lucht of poreus materiaal). Gebruik je geen primer? Dan geef je de lijm meer kans om vocht uit het poreuze materiaal op te nemen.
- Roer de lijm goed door zodat je een homogeen mengsel hebt. Houdt de flacon maximaal 10 minuten geopend, in verband met uitharden.
- Dubbelcheck of er sprake is van een poreuze, zuigende ondergrond. Is dat het geval? Breng dan op beide te verlijmen delen de lijm aan. Let op, onbehandeld hout is altijd poreus. Gebruik je een pen-gat-, slis- of zwaluwstaartverbinding? Breng dan ook altijd op beide delen lijm aan, gezien de kans op afschrapen van de lijm wanneer je twee delen samenbrengt.
- Breng de lijm aan en verdeel ‘m gelijkmatig over het oppervlak met een kwast, roller, lijmkam of spuitapparatuur.
- Klem nu de verlijmde delen samen of klop ze aan met geschikt gereedschap. Hou erg in een minimale klemtijd van 90 minuten, voor het beste resultaat.
- Verwijder eventuele lijmresten met bijvoorbeeld Seal & bond remover of cleaner. Voor jouw handen gebruik je handywipes of gewoon zeep en water.
- Verheug je over een ijzersterke en watervaste hout-lijmverbinding.
Heb je na je klus Master woodglue D4 over? Tot 24 maanden kun jij het goedje bewaren, mits het droog, 100% afgesloten en tussen de +5 °C en +25 °C verblijft.
Reviews
Gerelateerde producten
-
vanaf 3,99Strong Bond High Tack kit
- ✓ Beste high tack kit
- ✓ Direct vast
- ✓ Kies wit, grijs of zwart
Laagste prijsgarantie in NL en BEGratis bezorgen vanaf €35,- -
vanaf 5,49Master Woodglue D3 houtlijm
- ✓ Professionele houtlijm
- ✓ Waterbestendig (D3)
- ✓ Droogt transparant op
Laagste prijsgarantie in NL en BEGratis bezorgen vanaf €35,- -
3,65
-
8,95