Kozijnschroeven voorboren

Alles over kozijnen monteren met kozijnschroeven: van voorboren tot welke kozijnschroef ⤵

Meer weten over kozijnschroeven? Leuk dat je er bent! Ga je kozijnen monteren dan doe je dit het beste met de juiste kozijnschroeven. Nieuwbouw. Renovatie. Versleten kozijnen. Dat vraagt allemaal om frisse kozijnen, oftewel altijd een hot topic. In de inhoud hieronder vind je een hoop vragen die we beantwoorden, zoals of je bij kozijnschroeven moet voorboren. Scrol gerust gelijk door. Ben je al Kozijnen Koning(in) (lees: professional), bestel dan direct de beste kozijnschroeven. 😉

Inhoud artikel:

Hoge grip kozijnschroeven monteren door torx aandrijving.
Door de Torx aandrijving heb je veel grip bij het monteren van je kozijnschroeven.

Wat zijn kozijnschroeven?

Het antwoord ligt natuurlijk voor de hand: schroeven die speciaal zijn ontwikkeld om kozijnen mee te monteren. Wij gokken dat ook jij weet wat kozijnen zijn. Namelijk, de omlijstingen rondom onze (meestal) deuren en ramen. Ze bestaan doorgaans uit twee dorpels, boven en onder, en twee verticale spijlen, links en rechts. Kozijnen heb je in verschillende materiaalsoorten, bijvoorbeeld hout, kunststof en aluminium. Het secuur bevestigen van je kozijnen is megabelangrijk, omdat je naast een strakke afwerking natuurlijk wilt dat je ruimte goed geïsoleerd is! Je perfecte bevestigingsmiddel is de kozijnschroef. We zullen later zien dat je de schroeven het beste kunt combineren met de juiste voegenband en/of lijmkit.

Welke kozijnschroeven gebruik je voor je klus?

Ho, dat gaat snel! Laten we eerst eens kijken naar de verschillen in schroefkop van de kozijnschroeven.

  • De platkop verzinkt mooi in jouw (met name zachtere) materiaal. Je gebruikt ‘m voor zowel houten, kunststof als aluminium kozijnen. Voor het subliem verzinken in aluminium gebruik je bijvoorbeeld een verzinkboor, ook wel soevereinboor genoemd.
  • De bolkop zorgt ervoor dat je schroef nog meer kracht aankan en ultra stevig verankerd wordt. Het meest wordt-ie gebruikt voor kozijnen van aluminium en kunststof, maar ook in (hard)hout waarbij het geen probleem is dat de schroefkop wat uitsteekt.
  • Tenslotte hebben we de koploze varianten voor jou, in T25 en T30. Deze gebruik je als het belangrijk is dat je schroef in z’n geheel weggewerkt wordt in je materiaal, oftewel verstelbaar is. Neem bijvoorbeeld uitschuifbare (raam)constructies.
Platkop kozijnschroef

Kozijnschroef met platte schroefkop voor verzinken in je materiaal.

Bolkop kozijnschroef

Kozijnschroef met bolle schroefkop voor extra trekkracht.

Kozijnschroef koploos

Verstelbare, koploze kozijnschroef, handig voor in je uitschuifbare (raam)constructies.

Wat zijn de overeenkomsten?

Naast de verschillende schroefkoppen met hun unieke functies, zijn er ook een aantal overeenkomsten te ontdekken tussen de schroeven. Neem de volgende eigenschappen.

  • Alle kozijnschroeven hebben een torx aandrijving T30
    Naja, alle … de koploze kozijnschroef bestel je ook in torx maatje T25
  • De “body’s” zijn gevormd van een zeer slijtvast en duurzaam verzinkt staal
  • Universele schroefdiameter van 7,5 mm
  • Voorboren in steen met 6 mm en in beton 6,5 mm
  • Zeer hoge trekkracht en maken spanningsvrij monteren mogelijk
  • Verpakt per 100 stuks in stevige doosjes

Op de koploze schroef T30 na zijn al onze kozijnschroeven verkrijgbaar tot een schroeflengte van wel 212 mm. Dat is maar liefst 21,2 centimeter lang. Pff, verbeeld je maar eens een object van vergelijkbare lengte …

Kozijnschroeven monteren met of zonder plug?

Deze vraag krijgen we regelmatig! We zijn natuurlijk vaak gewend om een plug te gebruiken, in hard materiaal zoals steen of beton. Niet bij onze kozijndirectschroef. ‘Direct’ verklapt’ het misschien al een beetje. Deze kozijnschroeven gaan rechtstreeks, zonder plug de muur in. Lekker makkelijk.

Moet je kozijnschroeven voorboren of niet?

Ja, met ‘kozijnschroeven direct de muur in’ bedoelen we natuurlijk wel na het voorboren. De kozijnschroef is sterk, maar die betonnen of stenen muur is toch echt sterker. Voorboren doe je dan met een 6 mm boor in steen en een 6,5 mm boor in beton. Je houten, aluminium of kunststof kozijn schroef je na het voorboren zó vast aan de muur.

Tip: Gebruik je liever de zogenaamde kozijnpluggen? Hebben we deze slagpluggen voor. Goed alternatief voor kozijnschroeven om je kozijnen stabiel mee te monteren.

Hoe bepaal je de inschroefdiepte van je kozijnschroeven?

We weten nu dat voorboren een reuzegoed idee is, maar hoe bepaal je nu hoe diep je moet boren voor je kozijnschroeven? Of anders gezegd, wat is de ideale schroefdiepte voor een solide, duurzame bevestiging van je kozijnen? Hiervoor kijken we naar de ondergrond waarop jij je kozijnen gaat aanbrengen. Er gelden namelijk voor verschillende steen- en betonsoorten, verschillende ideale inschroefdieptes. Dit komt omdat niet iedere materiaalsoort even hard is. Hoe zachter het materiaal waar jij in gaat boren, hoe dieper je jouw schroef erin wilt bevestigen voor optimale stevigheid. Hier zie je een aantal ondergronden met bijbehorende inschroefdieptes.

  • Hardhout: 40 mm
  • Beton: 30 mm
  • Rode baksteen: 40 mm
  • Puinsteen: 50 mm
  • Lichtbeton: 60 mm

Let wel: Je dient altijd 10 mm (1 cm) op te tellen bij de diepte in millimeters zoals hierboven aangegeven.

Welke schroeflengte heb je nodig?

Nu jij de aanbevolen inschroefdiepte op verscheidene ondergronden weet, kun je deze informatie mooi gebruiken in je berekening van de gewenste schroeflengte. Om de lengte van je kozijnschroef te bepalen tel je de lengtes van de volgende onderdelen bij elkaar op:

  • Aanbevolen inschroefdiepte van het materiaal waarop je je kozijn plaatst + 10 mm
  • Dikte van je kozijn
  • Eventuele open ruimte tussen je kozijn en ondergrond (voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal)

Stel, je gaat een houten kozijn plaatsen van 56 mm op een op een betonnen ondergrond. De berekening gaat dan als volgt: 56 + 30 + 10 = 96 mm. Kozijnschroeven van 7,5 bij 100 mm zijn hiervoor perfect.

Hoeveel kozijnschroeven gebruik je per kozijn?

Het allerbeste is het om de lengte en breedte van je kozijn op te meten. Gewapend met je rolmaat kun je dan meteen de exacte plekken aftekenen waar jij spoedig zult boren. Als algemene richtlijn wordt aangehouden dat je de eerste schroef 25 cm vanaf de buitenste hoek plaatst. Hierna bevestig je plusminus iedere 40 cm een schroef. Dit komt (meestal) bij deuren neer op 8 schroeven, 4 per zijde van je deur. Voor kunststof kozijnen gebruik je er over het algemeen 6. Net als bij houten of aluminium kozijnen die kleiner zijn dan 150 cm.

Kozijn monteren met kozijnschroeven via deze stappen

Wij gaan er voor dit korte stappenplan vanuit dat jij je kozijn al helemaal in de juiste maat klaar hebt liggen. Je hebt waarschijnlijk ook je kozijnschroeven weten te bemachtigen, in de juiste lengtemaat. Nu nog eventjes het nieuwe kozijn bevestigen – vast boren aan de wanden! Wat is een goede manier om dit te doen?

  1. Zorg ervoor dat je je kozijn recht (waterpas) in je gevel plaatst.
  2. Controleer vervolgens of de negge op verschillende plekken gelijk is. Wat is de negge of neggemaat? De afstand van de voorkant van de gevel tot de voorkant van je kozijn. Oftewel, het stuk muur dat “uit blijft steken”, nadat je het kozijn geplaatst hebt.
  3. In vorige alinea heb jij kunnen lezen hoe je de hoeveelheid kozijnschroeven bepaald. Je boort je kozijnschroef vervolgens alleen aan de stijlen of staanders van je kozijn. Dit zijn de uiterste rechtopstaande zijden. Het bevestigen gebeurt aan eventuele spouwlatten (houten latten voor verankering van het kozijn) of de binnenmuur.
  4. Dicht de randen rondom je kozijn netjes en isolerend of met lijmkit of PU schuim. Ga bijvoorbeeld voor Glass seal (beglazingskit), Façade sealer (dilatatievoegenkit) of flexibele purschuim.

Kozijn vastzetten met kozijnschroeven

Waarom is het isoleren van je kozijnen zo belangrijk?

Compri-voegenband in combinatie met kozijnschroeven voor de beste bevestiging én isolatie van je kozijnen.
Isoleer met Compri-voegenband!

Zoals je weet monteren we kozijnen precies op de plekken waar wij gaten willen hebben in onze woning of andere ruimte. We vullen deze gaten vervolgens op met deuren en ramen, zodat we ze kunnen openen, sluiten en er doorheen kunnen lopen of kijken. Wat een genot! Niet alleen wijzelf, maar ook vocht, lucht, warmte of juist kou en ongedierte maakt enthousiast gebruik van precies die openingen. En zeg nou zelf, vocht (leidt tot schimmelvorming), lucht (tocht), warmte/kou (ongunstige huistemperatuur) en kriebelbeestjes (gewoon: iel!) houden we graag buiten de deur. Goede isolatie van je kozijnen is dus essentieel voor een fris en comfortabel binnenklimaat. Én daarnaast ook nog eens interessant voor je energierekening (in de koudere maanden met name).

Voor het stappenplan (vorige alinea) van kozijnen plaatsen hebben we ‘m buiten beschouwing gelaten, maar wát is de beste isolatie voor rondom jouw kozijnen? De is natuurlijk de voegenband of compriband! Ga je meteen voor de gouden standaard, bestel je op tackmasters.nl de Compri-voegenband met KOMO-keurmerk en BG1 classificatie. Benieuwd? Hier lees je er alles over. Ook hebben we voor jou alvast in het stappenplan op een rijtje gezet hoe je de tochtband precies plaatst.

Hoe controleer je of je kozijnen luchtdicht zijn?

Een leuke manier waarop men dit wel (professioneel) controleert is de blowerdoortest. In deze test wordt er een reusachtige ventilator voor een (voor)deur of raam gepositioneerd die een luchtdichtheidsmeting doet. Aan de hand van de resultaten wordt er vervolgens door experts berekent hoe goed (of slecht) de doorvoer van onder andere lucht, tocht en geluid is en met welke stappen je dit kunt verbeteren.

Ben je benieuwd naar een simpel trucje waarmee jij zelf kunt controleren op tochten? Gebruik een kaarsje, bijvoorbeeld een waxinelichtje. Je zet ‘m nabij de plek die jij verdenkt van tochtdoorlaten. Focus je helemaal op de reactie van het vlammetje. Hoe meer het vlammetje beweegt, hoe groter de tochtvlaag op die plek. Verroerd-ie zich echter niet? Dan komt er geen lucht naar binnen op die locatie.

Let wel: Voorwaarde voor deze makkelijke (en effectieve!) test is wel dat er buiten tenminste een flink windje staat, anders kunnen we je nu al vertellen wat de uitslag van je onderzoek zal zijn …

Welke lijmkit is het beste voor het afdichten van kozijnvoegen?

“Praat over lijmkit met me!” 🎜 Als specialist in lijmen en kitten zijn wij er natuurlijk gek op. We hebben dan ook wel het genoegen om de vele talenten van onze plakkerige vrienden van nabij te aanschouwen. In ons assortiment vind je zowel lijmkitten voor verlijmen, afdichten, opvullen (van bijvoorbeeld scheuren en gaten), als een combinatie hiervan. Welke kitten zijn specifiek geschikt voor het afdichten van de naden en voegen rondom je kozijnen? We zullen er een aantal behandelen en jou vertellen over hun unieke kwaliteiten.

#Glass seal

Met recht de #1 kit voor het afkitten van beglazing, en dus ook tussen je kozijn en glas. Deze vrij flexibele lijmkit is overschilderbaar na uitharden, hecht op bijna elke ondergronden en is zeer temperatuurbestendig. Dat maakt ‘m ideaal voor het zowel binnen als buiten afkitten van de omlijsting van je glaswerk.

#Façade sealer

Zoals de naam verklapt is Façade sealer speciaal voor je (voor)gevelwerk. Het is bij uitstek een buitenkit die gemaakt is om het uitzetten en krimpen (dilateren) van materialen op te vangen. Gebruik je ‘m buiten tussen je kozijn en muur? Deze lijmkit zorgt voor voldoende speling in je voegen zodat ze zelfs in extreem warme of koude temperaturen zonder (kleer)scheuren uit de strijd komen.

#Acryseal

Acryseal is een acrylaatkit die je het beste in een constante temperatuur gebruikt, zoals binnen. Voor het afdichten van de naden rondom de kozijn van de deuren bij je binnen in huis, gebruik je ‘m goed. Let wel dat je acrylaatkit het beste kunt overschilderen omdat het met de tijd waarschijnlijk gaat verkleuren. Gebruik je onze Acryseal non crack, dan verklein je wel de kans op verkleuren óf barstjes in je verflaag.

#Strong bond high tack

Voordeligste en Strong bond High tack kit gebruik je (onder andere) voor het afkitten van je kozijnen.
Kozijnen lijmen met high tack 💪

Dit pareltje noemen wij ook wel de Hercules onder de lijmkitten. Dat is omdat-ie een extreem hoge eindsterkte heeft (je plakt er zelfs een stoeptegel mee aan het plafond). De (bijna-)alleslijmer is geschikt voor zowel buiten als binnen.

⚠️ Strong bond high tack gebruik je niet voor het afdichten van voegen maar noemen we toch even in dit rijtje. Waarom? Omdat je in plaats van schroeven er ook voor kunt kiezen om – net als bijv. vensterbanken lijmen – je kozijnen te lijmen met high tack.

Tot slot | Service | Tackmasters

Heb je ons hele artikel over kozijnschroeven en kozijnen gelezen? In dat geval: Bravo! Bij Tackmasters vind je daarnaast ook voor al je andere klussen de juiste schroeven, dus ontdek ze allemaal. Dat niet alleen, we zijn ook voortdurend bezig om jou als (toekomstige) Tack Master te voorzien van waardevolle informatie én de beste service. Maak je ook meteen een account aan zodat jij mee profiteert van de volgende voordelen?

Pssst, welke kozijnschroef gaat het worden? 😉