Keramiek lijmen doe je met…

…sterke en sneldrogende lijm. Welke lijm dit precies is zul je ondervinden in deze blog. Het is namelijk sterk en duurzaam. Het is ook nog eens bestand tegen hoge temperaturen en dat maakt dat het perfect is voor tegels en servies. Maar, waar kun je keramiek nog meer mee verlijmen? Ook daar zul je achter komen. Lees snel verder over keramiek lijmen en ontdek al onze tips & tricks!

Waar komt keramiek vandaan?

Wist je dat keramiek al eeuwen bestaat? De oudste keramische voorwerpen zijn ontdekt in Oost-Azië, met name in China, waar ze dateren van rond 20.000 jaar geleden. Andere belangrijke vroege centra van keramiekproductie waren het Nabije Oosten en Noord-Afrika.

Het oudste bekende aardewerk zijn de zogenaamde Jomon-potten uit Japan, die dateren van rond 14.000 jaar geleden. Deze vroege potten werden gemaakt door klei met de hand te vormen en te bakken in open vuur.

Keramieken: een echte DIY-trend

Naast dat het materiaal dus al heel lang bestaat hebben we nog een leuk weetje: keramiek is een verzamelnaam voor objecten die uit gebakken klei worden gemaakt. Hieronder valt bijvoorbeeld aardewerk of porselein, dit zegt je waarschijnlijk meer dan alleen het woord keramiek.

Als men het over ‘keramieken’ heeft gaat het vaak over de hobby om kunstwerken van keramiek te maken. Artistieke hobby’s zoals mozaïeken of pottenbakken, waar je waarschijnlijk wel van gehoord hebt, vallen daaronder. Over keramieken wordt vaak gezegd dat het de perfecte hobby is om je hoofd leeg te maken. Ook kun je met keramiek klei alles maken wat je maar wilt. Is het wat voor jou?

Kun je keramiek altijd lijmen?

Je kunt keramiek het beste lijmen zodra de breuk schoon is en de stukjes goed op elkaar passen. Dan zal de lijm namelijk beter hechten. Gaat het om complexe of zeer fijne breuken? Dan wordt het een lastiger verhaal. De beste lijm om keramiek te lijmen is met secondelijm. Het is een hele veelzijdige lijm dus je kunt het ook nog eens voor heel veel andere materialen gebruiken. Handig toch?

Let wel op: met poreuze ondergronden, zoals in het geval van keramiek, is het beter om vaak een extra lijmlaag aan te brengen. 

Bestel jouw lijm of schroeven bij Tackmasters

Ben je op zoek naar een andere kit of lijm? Ook dat kan. Vind hier al onze lijmen en kitten. Ook voor cleaners en toebehoren en overig verwerkingsmateriaal ben je bij ons aan het goede adres. 

Heb je nog vragen over keramiek lijmen of een andere klus? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.