Keramiek lijmen doe je met…

…sterke en sneldrogende lijm. Welke lijm dit precies is zul je ondervinden in deze blog. Het is namelijk sterk en duurzaam. Het is ook nog eens bestand tegen hoge temperaturen en dat maakt dat het perfect is voor keramische producten. Maar, waar kun je keramiek nog meer mee verlijmen? Ook daar zul je achter komen. Lees snel verder over keramiek lijmen en ontdek al onze tips & tricks.

Waar komt keramiek vandaan?

Wist je dat keramiek al eeuwen bestaat? De oudste keramische voorwerpen zijn ontdekt in Oost-Azië, met name in China, waar ze dateren van rond 20.000 jaar geleden. Andere belangrijke vroege centra van keramiekproductie waren het Nabije Oosten en Noord-Afrika.

‘Keramiek’ is eigenlijk de verzamelnaam voor alle producten die je maakt van gebakken aarde of klei. Hier vallen bijv. porselein en aardewerk onder. Het oudste bekende aardewerk zijn de zogenaamde Jomon-potten uit Japan, die dateren van rond 14.000 jaar geleden. Deze vroege potten werden gemaakt door klei met de hand te vormen en te bakken in open vuur.

Keramiek lijmen
Dat is nog eens met de blote handen in de klei, geen gebakken lucht. Eerlijk, dit ziet er toch fantastisch uit? 🤩

‘Keramieken’: een echte DIY-trend

Van vazen en beeldjes tot borden en (erg geliefde) koffiekopjes: ze bestaan vaak uit keramisch materiaal, ondanks dat je tegenwoordig ook veel alternatieven van kunststof tegenkomt. Een groot voordeel van keramiek is dat het extreem temperatuurbestendig is tot wel 450° (!). En, weet je wat? Je kunt ook keramieken als hobby hebben.

Met ‘keramieken’ bedoelen we het zelf maken van kunstwerken of gebruiksvoorwerpen van keramiek. Artistieke hobby’s zoals mozaïeken of pottenbakken, waar je waarschijnlijk wel van gehoord hebt, vallen daar onder. Over keramieken wordt vaak gezegd dat het de perfecte hobby is om je hoofd leeg te maken. Ook kun je met keramiek klei alles maken wat je maar wilt. Is het wat voor jou of ga je liever puzzelen? 😉

Keramiek lijmen met secondelijm

Kan je keramiek goed lijmen?

Je kunt keramiek het beste lijmen zodra de breuk schoon is en de stukjes goed op elkaar passen. Dan zal de lijm namelijk beter hechten. Gaat het om complexe of zeer fijne breuken? Dan wordt het een lastiger verhaal. De beste lijm om keramiek te lijmen is met secondelijm. Het is een hele veelzijdige lijm dus je kunt het ook nog eens voor heel veel andere materialen gebruiken. Handig toch?

Let wel op: keramiek bestaat uit gebakken klei of aarde, dus wanneer je dit materiaal gaat lijmen dien je er rekening mee te houden dat het (licht) poreus is. Hoe poreuzer het materiaal, hoe meer de lijm zal ‘intrekken’ en hoe minder sterk de hechting. Dit los je op door een extra laag te lijmen op het keramiek.

Keramiek of iets anders lijmen: bestel voordelig ✅

Ga je jouw keramische pronkstuk lijmen met secondelijm? Bij ons bestel je Superglue in een (anti-mors!) flacon van 20 gram voor slechts €2,95 (ex btw). In tegenstelling tot de 3-gram-tubetjes die je vaak ziet kun je dit potje prima hergebruiken, mits je ‘m goed afsluit. Let wel: je dient daarvoor een pietepeuterig stukje van de spuitmond af te snijden, omdat de ultrasnelle secondelijm daar – hoe kan het ook anders – in uitgehard is.

Dus, binnenkort keramiek lijmen of op stap met één van onze andere plakkerige vrienden? Kom je er helemaal niet uit, dan staan we te popelen om jou verder te helpen. Je kunt ons bereiken via allerlei kanalen, maar bellen of Instagrammen is het snelst. 👋🏼