Ijzer lijmen? Zo gepiept met high tack kit of een sterke contactlijm

Wil je ijzer lijmen op metalen, hout, plastic of andere materialen? De keuze is reuze, maar wij raden aan om een high tack kit of een sterke contactlijm te gebruiken.

NIet-poreuze, gladde materialen – zoals ijzer – zijn doorgaans moeilijk te verlijmen. Een verkeerde keuze kan resulteren in een zwakke lijmverbinding die uiteindelijk kan leiden tot falen van het product. Daarnaast kom je in een doolhof terecht met allerlei verschillende lijmen. Kies je voor een epoxylijm (ook wel een metaallijm genoemd), een sterke contactlijm (zoals Master Contact) of toch liever een high tack kit?

Ons advies is om een high tack kit te gebruiken. Onze eigen Strong Bond High Tack kit is de goedkoopste high tack kit van Nederland en ook nog eens de allersterkste. Het is niet vreemd dat Strong Bond High Tack veruit de meest verkochte kit in de bouw is. Deze kit is soepel te verspuiten, heeft een extreem hoge aanvangskleefkracht en hardt snel uit. Ook fijn: de kit is blijvend elastisch.

Een alternatief product is Master Contact: een sterke contactlijm die is aan te brengen met een kwast of roller. Deze contactlijm is sneldrogend en krachtig. Geschikt voor permanente verlijming op ijzer, metaal, aluminium, pvc en vele andere materialen. 

In het kort is het lijmen van ijzer op andere materialen mogelijk met de juiste lijm. Bij het kiezen van een lijm is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het oppervlak en de flexibiliteit van de lijmverbinding. Strong Bond High Tack kit en Master Contact zijn beide uitstekende opties voor het verlijmen van ijzer op verschillende materialen.

Lassen, bouten of lijmen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het nodig is om ijzer te verlijmen. Een van de meest voorkomende redenen is dat het verlijmen van ijzer de mogelijkheid biedt om twee of meer metalen oppervlakken met elkaar te verbinden zonder dat er gelaste verbindingen nodig zijn. Dit kan handig zijn bij het maken van metalen constructies waarbij lassen niet mogelijk of niet wenselijk is.

Daarnaast kan het verlijmen van ijzer handig zijn bij reparaties waarbij lassen niet mogelijk is of niet de voorkeur heeft. Lijm kan ook worden gebruikt om extra ondersteuning te bieden aan gelaste verbindingen, wat de sterkte van de constructie kan vergroten.

Verder kan het gebruik van lijm in plaats van lassen of bouten ook de esthetiek van een project verbeteren, aangezien lijm een naadloze afwerking kan bieden zonder zichtbare verbindingen.

Kortom, het verlijmen van ijzer kan de mogelijkheid bieden om metalen oppervlakken te verbinden zonder lassen of bouten, en kan handig zijn bij reparaties, extra ondersteuning bieden aan gelaste verbindingen en de esthetiek van een project verbeteren.