Glaswol lijmen: wat is dit voor isolatie en welke lijm gebruik je?
Glaswol lijmen, wat een ontzettend goede keuze. Weet je dat glaswol een mineraalwol is, razend populair om z’n thermisch en geluidsisolerende werking en daarnaast brandwerend is? Geen wonder dat vele professionals in de bouw en enthousiastelingen het massaal gebruiken. Ga je jouw glaswol lijmen met dé isolatielijm die er perfect op aansluit? Je ontdekt in deze blog het hoe, wat en waarom van glaswol plaatsen met behulp van onze contactlijm, speciaal voor isolatiemateriaal.
Scrol meteen door naar een onderwerp ⤵
- Wat is glaswol precies?
- Waar ga je jouw glaswol lijmen?
- Glaswol lijmen doe je met de beste isolatielijm: insulation spray
- Hoe werkt glaswol lijmen? Bekijk ons stappenplan!
- Kan je glaswol samendrukken?
- Kan glaswol tegen water?
- Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?
- Vandaag nog de beste contactlijm kopen?
Wat is glaswol precies?
Voordat we samen doornemen hoe je glaswol gaat lijmen, ben je misschien benieuwd wat dit precies voor isolatiemateriaal is. We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat glaswol een isolatiemateriaal is. Het wordt vervaardigd uit gerecycled glas. Hoe werkt dit? Het “tweedehands” glas wordt verhit en gesmolten tot vezels. De glasvezels worden vervolgens gebonden met kalk, soda en bindmiddelen. Heel belangrijk is dat er tijdens dit proces luchtbellen “gevangen” worden in de bewerkte glasvezels. Yes! Stilstaande lucht is namelijk een fantastische isolator. Het hele bewerkingsproces zorgt ervoor dat het materiaal goed te vormen is in het deken- of rolvormige isolatiemateriaal dat wij kennen als glaswol.
Glaswol is zowel thermisch als geluidsisolerend en heeft daarnaast een brandwerende werking. Dit maakt de (vaak) maisgele, opgerolde plakkaten zeer populair voor het isoleren van met name daken, vloeren en wanden.
Waar ga je jouw glaswol lijmen?
Dat je jouw glaswol gáát lijmen staat voorop. Wat zijn de specifieke locaties waar je dit doet? We zetten graag voor je op een rijtje op welke plekken het lijmen van glaswol bijdraagt aan het reguleren van temperaturen en geluiden.
- Daken en zolders
- Spouwmuren (ruimte tussen de binnen- en buitenmuur)
- Vloeren en kelders
- Muren en plafonds
- Specifiek binnenmuren
- Waterpijpen, -leidingen en verwarmingsbuizen
- Industrieel: apparatuur, tanks en leidingen
Het lijmen van glaswol zorgt ervoor dat je in de hete zomers voorkomt dat het binnen een ware sauna wordt en in de ijskoude (of tegenwoord meer redelijk koude) winters zoveel mogelijk warmte binnenshuis houdt. Daarnaast zorgt het lijmen van glaswol ervoor dat leidingen, buizen en apparatuur niet oververhit raken of juist onderkoeld.
Glaswol lijmen doe je met de beste isolatielijm: Insulation spray
Tackmasters insulation spray is een verspuitbare contactlijm op basis van synthetisch SBR rubber. Je gebruikt ‘m speciaal voor het lijmen van isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol en diverse folies. SBR rubber staat bekend om z’n uitstekende mechanische eigenschappen. Zo is het elastisch, slijtvast, temperatuur- en schokbestendig. Hier doen we graag ons voordeel mee bij het lijmen van glaswol! Speciaal voor jou zetten we nog enkele interessante punten op een rijtje.
- Bestel de isolatielijm voordelig in 500 ml spuitbussen of 22,1 liter drukvat
- Dubbelzijdig verlijmen voor een duurzaam en permanent resultaat
- Geschatte verbruik: 70 à 80 gram/m²
- Droogtijd: 2 à 4 minuten (afhankelijk van omgevingsfactoren)
- Opentijd (verwerkingstijd): +/- 80 minuten
Wist je dat: Hoewel je contactlijm voor een permanente verlijming altijd dubbelzijdig dient aan te brengen, kun je ‘m weldegelijk ook enkelzijdig gebruiken. Ga je iets, zoals glaswol, tijdelijk lijmen? Je brengt dan één laag contactlijm aan op je materiaal en zorgt zo voor een zelfklevende zijde. Eigenlijk net als een sticker. Wie weet komt het nog eens van pas. 😉
Hoe werkt glaswol lijmen? Bekijk ons stappenplan!
Zorg jij ervoor dat de ruimte waarin je werkt voldoende geïsoleerd wordt? Ook is het belangrijk dat je Insulation spray, isolatielijm, aanbrengt in een temperatuur tussen de 5°C tot 40°C (geldt voor zowel omgeving als ondergrond). Check? Dan geven we je nu de stappen waarmee het lijmen van je glaswol een makkie wordt.
- Maak je ondergrond stof- en vetvrij. Dit doe je bijvoorbeeld met de multi cleaner. Wrijf hierna de ondergrond goed droog met een schone poetsdoek of industriepapier.
- Spuit met je spuitbus of spuitpistool (indien je gebruikmaakt van het drukvat) de isolatielijm in gelijkmatige banen op je ondergrond.
Het overlappen van de lijmbanen is aan te raden, maar niet noodzakelijk. - We willen een dubbelzijdige verlijming omdat contactlijm werkt op basis van lijm-op-lijm-contact. Je brengt dus ook lijmbanen aan op je glaswol.
Let wel: zorg voor voldoen dekking van je lijmbed, circa 80%. - Zo’n 2 tot 4 minuten nadat het lijmen van je glaswol erop zit kun je beide delen al gaan samenvoegen.
Tip: Hoe weet je of je het juiste moment te pakken hebt? Raak voorzichtig het lijmbed aan met je handpalm. Komen er geen draden meer los? Dan is dát het perfecte moment. - Direct na het samenvoegen ga je de glaswolplaat stevig aanduwen tegen z’n ondergrond. Je kunt dit doen met een aandrukroller of (uitschuifbare) handwals.
- Het lijmen van je glaswol zit erop! Bekijk of er naast het lijmen van glaswol vervolgstappen nodig zijn voor jouw unieke isolatieproject.
Schoonmaaktip: Heb je bij het lijmen van je glaswol gemorst op de ondergrond of je materiaal? Zolang de contactlijm niet is uitgehard verwijder je ‘m eenvoudig met onze Seal & bond remover. Uitgeharde lijm verwijder je het beste mechanisch. Zijn je handen een kliederboel? Reinig ze tussentijds even met de handige handy wipes.
Kan je glaswol samendrukken?
Glaswol laat zich gemakkelijk samendrukken. De vraag is alleen, is het slim om bij het lijmen van glaswol dit minerale wol in te duwen? Op die manier past er méér glaswol in een kleinere ruimte. Dit is echter niet wat we willen. Prop je namelijk te veel glaswol in je ruimte, bijvoorbeeld 15 cm waar je ruimte 10 cm breed is, dan gaat dit ten koste van de isolerende werking. We leggen het je graag uit. Isoleren met glaswol werkt zo goed, omdat dit isolatiemateriaal voor een groot deel bestaat uit lucht. Weet je dat stilstaande lucht één van de beste thermische isolatoren is? Reken maar! Ga je dus glaswol lijmen, dan wil je ‘m zoveel mogelijk de ruimte laten vullen. Gebruik maximaal één centimeter extra isolatiemateriaal voor zowel de lengte als dikte van je beschikbare ruimte. Ideaal voor een fijne dak- of wandisolatie.
Tip: Glaswolplaten of -rollen bestel je in verschillende diktes en dichtheden. Zorg dat je voor het lijmen van jouw constructie met glaswol de gewenste maat gebruikt. Laat je hierover eventueel adviseren door professionals.
Kan glaswol tegen water?
Dit is een vraag die je geregeld hoort. Een hele goede vraag ook, want wat nu als jouw glaswol na het lijmen onverhoopt in aanraking komt met vocht? Dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Gelukkig kan glaswol (als het echt moet) prima tegen water. Het is zelfs waterafstotend. Verbaast dat je? Ons aanvankelijk wel. Wat blijkt echter, de vezels van het glaswol vertonen enige gelijkenis met de kleurige veren van onze gevederde vrienden. Ze zijn simpelweg te klein om water op te kunnen nemen. Er komt dus geen vocht in de vezels, maar het kan zich alsnog ophopen tussen de vezels. Het droogt later weer op. Toch raden we aan om even te wachten met het plaatsen en lijmen van je glaswol, indien het bijvoorbeeld door een onvoorziene plensbui zeiknat is geworden.
Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?
Interessante vraag! Steen en glaswol worden gebruikt voor vergelijkbare toepassingen. Steenwol wordt bijvoorbeeld net als glaswol veel gebruikt voor dak-, spouwmuur-, vloer- en geluidsisolatie. Beide mineraalwollen zijn een uitstekende keuze wanneer je gaat voor sterk thermisch en akoestisch (geluidswerend) isolatiemateriaal. Er zijn echter ook een paar verschillen te noemen. Je hebt zojuist al kunnen lezen dat glaswol waterafstotend is. Steenwol dat – zoals de naam doet vermoeden – bestaat uit gesmolten steen, is dat niet. Deze laatste heeft wel een lager smeltpunt en hogere brandwerendheid. Tenslotte heeft glaswol weer een lagere dichtheid en is het over het algemeen lichter dan steenwol.
Of je nu glaswol of steenwol gaat lijmen, je doet het professioneel met onze Insulation spray. Het zal uiteindelijk afhangen van de gewenste isolatiewaarden, omgevingsomstandigheden, je budget, persoonlijke voorkeur en misschien zelfs bouwvoorschriften.
Vandaag nog de beste contactlijm kopen?
Je bent aan het eind gekomen van deze blog over het lijmen van glaswol. Leuk dat je er was! Blijf je nog even hangen op tackmasters.nl? Bij ons vind je namelijk de hoogste kwaliteit producten voor de meest aantrekkelijke prijzen. Zo vul je jouw bestelling in één adem aan met alles voor je spuitavontuur, de fijnste verwerkingsmaterialen, bevestigingsmaterialen.
Bestel je vandaag nog vóór 16:00 uur, dan ontvang je de eerstvolgende werkdag al je oranje Tackmasters pakket. Kom je ergens niet uit of heb je vragen over jouw (zakelijke) bestelling? We zien je berichtje of belletje (is het snelst) tegemoet en zorgen dat jij snel verder kunt met waar je goed in bent.
Lees je liever eerst de reviews van eerdere klanten? Check ze meteen hier: