EPDM lijmen op hout

EPDM lijmen (op hout, steen of een andere ondergrond): welke lijm is het beste?

Wil je zelf EPDM lijmen? Dan is het cruciaal om eerst iets te weten over dit product, welke lijm het beste past bij jouw specifieke klus en hoe EPDM het beste zal blijven kleven. Zo hebben we bij Tackmasters niet alleen EPDM kit, maar ook verschillende soorten EPDM contactlijm. Wil je meer informatie? In dit artikel vertellen we je alles over EPDM, de verschillende bijbehorende lijmen en op welke materialen je wel én niet kunt lijmen, zoals hout en steen. Lees verder en ontdek het zelf.

Wat is EPDM?

Voordat je EPDM kunt lijmen, is het belangrijk om te weten wat EPDM nu eigenlijk inhoudt. EPDM is een gewilde soort van dakbedekking wat bestaat uit synthetisch rubber gemaakt van aardolie. EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. Zoals de opsomming al doet vermoeden, zijn dit stoffen die in dit materiaal verwerkt zijn.

EPDM wordt gebruikt om daken zodanig waterdicht te maken dat het dak een uitstekende weerstand biedt tegen de meest extreme weersomstandigheden. EPDM lijmen kan op verschillende manieren gedaan worden. Daarbij hebben de verschillende EPDM lijmen ook allemaal stuk voor stuk hun eigen unieke eigenschappen. Hier vertellen we later meer over.

Voordelen van EPDM

EPDM is niet voor niets razend populair als dakbedekking. Er zijn namelijk enorm veel voordelen te benoemen! Om het overzichtelijk te houden, hebben wij de voordelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

  • Enorme flexibiliteit, zodat bij een beetje beweging niet breekt of scheurt.
  • Naadloos, waardoor EPDM altijd waterdicht is.
  • Gaat ruim 50 jaar mee door de hoge elasticiteit en UV-bestendigheid.
  • Simpel en snel een te brengen zonder gebruik te hoeven maken van vuur.
  • EPDM droogt niet uit, waardoor het nooit zal scheuren.
  • EPDM is perfect voor bijvoorbeeld een dakrenovatie.
  • Door de samenstelling van het product is het een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

Al met al best wat voordelen die je wellicht over de streep doen trekken om voor dit soort dakbedekking te kiezen. Benieuwd naar welke soorten EPDM lijmen er op de markt zijn?

EPDM lijmen: de keuze is reuze!

Wanneer je aan de slag gaat met EPDM lijmen, is het belangrijk om de juiste toepassingen per lijm te weten om zeker te weten dat de EPDM goed zal hechten. Zo kun je kiezen voor gemak, maar ook voor een extra krachtige werking. Daarnaast kan ook het kostenplaatje een rol spelen. Onderstaande lijmen van Tackmasters hebben allemaal hun unieke voordelen en eigenschappen.

Kleven met EPDM Roofing Contact

Tackmasters EPDM Roofing contactlijm is een zeer sterke, hoogwaardige EPDM contactlijm welke dubbelzijdig aangebracht dient te worden met een kwast of vachtroller. Deze contactlijm is geschikt voor alle soorten EPDM op vele ondergronden. Speciaal ontwikkeld om alle soorten Europees en Amerikaans EPDM folie op diverse materialen te verlijmen. Doordat de lijm dubbelzijdig moet worden aangebracht, heeft deze lijm een zeer krachtige werking. Daarnaast heeft deze lijm een zeer laag gehalte in oplosmiddelen en is deze vrij van chloorhoudende bestanddelen. Hierdoor geeft deze lijm een lager gezondheidsrisico en is deze beter voor zowel mens als milieu.

Lijmen met PU EPDM Bond

Wanneer je voor gemak kiest, is lijmen met de Tackmasters PU EPDM Bond de uitgelezen oplossing. Deze lijm is een hoogwaardige bodemlijm welke geschikt is voor het verlijmen van alle soorten EPDM op diverse ondergronden. Het grote voordeel van deze lijm is dat deze gebruiksklaar en gemakkelijk te verwerken is, omdat deze lijm enkelzijdig aangebracht kan worden in rilvorm of volvlak met een kwast of roller waarbij minimaal 60% van het oppervlak met lijm bedekt dient te worden. Ideaal voor EPDM lijmen dus. Deze lijm is niet geschikt voor verlijming op naakt EPS!

Bevestigen met EPDM Seal & Bond

Tackmasters EPDM Seal & Bond EPDM kit is een professionele, hoogwaardige, oplosmiddelvrije lijm- en afdichtingskit. De EPDM dakbedekking kit van Tackmasters is niet alleen geschikt voor het verwerken van EPDM dakbedekking, maar ook voor het lijmen van EPDM stroken in een zinken of houten dakgoot. Doordat onze EPDM kit op basis is van MS polymeer, blijft deze kit zeer flexibel en zorgt deze voor een goede hechting waardoor EPDM goed blijft kleven. Hiermee is de kit uitstekend bestendig tegen temperatuurwisselingen.

Deze EPDM kit is specifiek geschikt voor watervaste verlijming van o.a. lateislabben, EPDM rubberfolies en kunststoffen in dak, gevel- en vijverconstructies, voor het afdichten van randafwerkingen, naadverbindingen en het watervast verlijmen van overlappingen.

Welke lijm voor EPDM lijmen op hout?

EPDM lijmen op hout kan met alle eerder genoemde producten. De lijm kan zowel op horizontale als verticale stukken geplakt worden. Voor de montage is het voornamelijk belangrijk dat de ondergrond vlak, schoon, vetvrij en droog is. Daarnaast is het belangrijk om de lijm dubbelzijdig aan te brengen: op het dak én op het het EPDM zelf. Zodra de lijm vingerdroog is, kan het EPDM bevestigd worden. Check ook de verwerkingsvoorschriften (via downloads) op de productpagina’s.

Meer informatie over EPDM lijmen?

Ben je op zoek naar EPDM lijmen maar weet je nog niet zeker welke lijm het beste past bij jouw specifieke klus en welke het beste zal kleven aan het EPDM? Of heb je misschien andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan je graag te woord. Wij geven je een persoonlijk advies zodat je altijd goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Ben je er al uit? Bestel dan direct eenvoudig en snel online in onze webshop.