EPDM in combinatie met contactlijm
EPDM kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden maar de bekendste is toch wel de dakbedekking. Voor het bevestigen van EPDM is contactlijm een goede optie. Waarom de combinatie EPDM en contactlijm? Dat lees je hier!
Wat is EPDM?
EPDM rubber, ook wel de zwarte, veelgebruikte dakbedekking. Het staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een cocktail van synthetische rubbers.
Waarom wordt het nu eigenlijk zo vaak gebruikt? Dit is omdat het spul erg goed bestand is tegen zonlicht en diverse weersomstandigheden. Het kan zelfs tegen een temperatuur van maximaal 120 graden! Daarnaast is het erg elastisch en heeft het een levensduur van maar liefst 50 jaar!
Wat is contactlijm?
Maar wat is contactlijm nu en wat is de relatie tussen EPDM en contactlijm? Contactlijm is bedoeld om materialen goed aan elkaar te hechten. Het is een combinatie van aardolie, cyclohexaan en methylethylketon. Het is een elastische lijmsoort wat dus zeer goed te verlijmen is met een elastische stof zoals EPDM.
Aanbod contactlijmen Tackmasters
Wij van Tackmasters bieden twee soorten contactlijmen aan. Onze Master Contact contactlijm is een zeer sterke en sneldrogende contactlijm welke dubbelzijdig aangebracht dient te worden met een kwast of vachtroller. Het is een universele toepasbare contactlijm. Het wordt o.a. gebruikt voor hout, plaatmateriaal en textiel. Bij dubbelzijdig gebruik zal je gemiddeld 3,5 tot 4 m² kwijt zijn aan contactlijm.
Terug naar de combinatie EPDM en contactlijm. Aangezien dit zo goed samengaat moet er toch wel een speciale lijm voor zijn? En dat is er zeker! Namelijk de EPDM Roofing Contact Lijm. Deze lijm is namelijk geschikt voor alle soorten EPDM, hij is zeer krachtig en is eenvoudig aan te brengen met een roller of kwast. De contactlijm is te verkrijgen met een inhoud van 1L – 25L bij Tackmasters. De lijm is ook te gebruiken voor andere materialen zoals metalen, kunststoffen, leer, kurk, vilt en bijvoorbeeld hout.
Hoe breng je contactlijm aan op EPDM?
Om het proces goed te laten verlopen is het wel handig om te weten hoe je EPDM en contactlijm samengevoegd. Stapsgewijs zullen we het toelichten:
- Zorg allereerst dat de te verlijmen ondergrond droog, schoon en vetvrij is. De EPDM contactlijm zelf is gebruiksklaar en hoeft niet verdund te worden. Dat scheelt!
- De EPDM lijm moet tweezijdig worden aangebracht. Rol het EPDM helemaal uit en wacht een half uur. Breng de contactlijm vervolgens aan met een roller op het EPDM en daarnaast nog op de ondergrond. Laat de lijm drogen tot deze handdroog is. Bij poreus materiaal mag er een dubbele laag lijm op.
- Breng de EDPM met contactlijm aan op de ondergrond met contactlijm.
Als laatst: de EPDM lijm mag alleen worden verlijmd bij droge weersomstandigheden en bij een temperatuur die hoger is dan vijf graden!
Heb je verder nog vragen over het gebruik van EPDM en contactlijm? Neem dan contact op met ons! Onze specialisten helpen je graag verder.