De perfecte kit voor plinten afkitten

Plinten afkitten, typisch zo’n karwei dat in veel huizen blijft liggen. En dat is zonde, want met de juiste montagekit en onze tips is het eigenlijk een klus van niets en weet je zeker dat jouw plinten goed en langdurig bevestigd én afgekit zijn. Lees dus snel verder en voor je het weet zitten die plinten ook bij jou thuis strak tegen de muur. 

Plinten bevestigen

Hoge plinten, lage plinten, brede plinten, smalle plinten: er zijn veel verschillende soorten plinten verkrijgbaar. Voordat je de plinten gaat afkitten moet je er natuurlijk zeker van zijn dat de plinten niet meer van de muur afkomen. Om ervoor te zorgen dat ze langdurig op hun plek blijven is het belangrijk dat je een goede stevige montagekit gebruikt. De allersterkste kit in ons assortiment is de Strong Bond High Tack kit. Deze alleskunner is geschikt voor praktisch elke klus. High Tack is te gebruiken zonder primer en hecht zelfs op vochtige ondergronden. De kit droogt razendsnel en heeft een extreem hoge aanvangshechting waardoor jouw plinten direct muurvast zitten.

Plinten afkitten: waar moet je beginnen?

Als je plinten mooi en strak tegen de muren zitten kun je beginnen met de volgende klus: de plinten afkitten. Afhankelijk van de ondergrond, de ruimte en je persoonlijke wensen heb je hiervoor de keuze uit verschillende soorten kit. Hieronder bespreken we kort de kenmerken en eventuele voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. 

montagekit voor het bevestigen van jouw plinten.
  • Tackmasters Acryseal Acrylaatkit. Acrylaatkit droogt snel en is goed overschilderbaar. Daarentegen is het minder elastisch dan siliconenkit. Doordat het ook minder waterwerend is, is de kit niet bestand tegen langdurige en / of permanente waterbelasting. Voor de badkamer of andere vochtige ruimtes is siliconenkit dan ook een geschikter alternatief. Gebruik Acryseal non crack als je er zeker van wilt zijn dat je geen last krijgt van craquelé en verkleuring.
  • Tackmasters Silicon Sealer Siliconenkit. Siliconenkit is kleurvast en blijvend elastisch.  De kit hecht op praktisch alle ondergronden en materialen. Siliconenkit is goed bestand tegen UV, water, vocht, schoonmaakmiddelen en schimmel. Het tast metalen niet aan. Siliconenkit is alleen niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, namelijk zuiver wit RAL 9010, verkeerswit RAL 9016, crèmewit RAL 9001, transparant, transparant met grijstint, lichtgrijs, antraciet RAL 7016 en zwart.
  • Tackmasters Unibond Polymeerkit. Polymeerkit wordt gebruikt voor verlijmen, monteren, afdichten en voegen. Polymeerkit hardt uit tot een duurzaam, elastisch blijvend rubber. De kit is kleurvast, UV-, weer-, water-, vocht-, schimmel- en verouderingsbestendig en niet corrosief voor metalen. Unibond Polymeerkit is perfect overschilderbaar met watergedragen verf en de meeste twee componenten verven. Daarnaast is deze montagekit ook verkrijgbaar in 4 kleuren, namelijk wit, transparant, grijs en zwart.

Gouden tips voor het afkitten van plinten

beton lijmen
polymeerkit voor het afkitten van plinten.

Tip #1: Snijd de spuitmond van de kitspuit schuin af, zodat de opening even groot is als de gewenste voegbreedte.
Tip #2: Breng kit altijd in een gelijkmatige beweging aan. 
Tip #3: Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. 
Tip #4: Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden.
Tip #5: Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijken. Spray zowel de kitnaad zelf als de kitspatel in. Plaats de kitspatel in de hoek en trek deze in één beweging over de kitnaad. Spray vervolgens een vinger in om nog één keer over de kitnaad heen te strijken voor een perfect resultaat.

Stel je klus niet langer uit

Met deze tips en onze hoge kwaliteit producten is ook deze klus zo geklaard, dus stel het afkitten van je plinten niet langer uit. Bestel vandaag nog (voor 16:00 uur om het morgen in huis te hebben) alle benodigdheden voor het bevestigen van plinten én afkitten, zoals montagekit en kit om mee af te kitten, kitpistool, kitspatel en de handige kitkoker opener-maatsnijder in onze webshop en ga morgen al aan de slag! Heb je nog vragen over onze producten? Onze specialisten beantwoorden ze graag. Neem direct contact met ons op.