Compriband aanbrengen om je kozijn, hoe werkt het?
Ga jij kozijnen plaatsen en wil je zorgen voor de perfecte isolatie? Dán hebben wij voor jou de hack. Maak bij het plaatsen van je kozijnen gebruik van dé compriband. Ga je namelijk compriband aanbrengen tussen je kozijn en muur, dan zie je dat later zéker terug op je energierekening 💸😉. Mits je ‘m correct plaatst, natuurlijk. Wees gerust, want wij gaan je ermee helpen. Tackmasters Compri-voegenband is reuze-makkelijk in gebruik. Laten we samen eens kijken waarom het zo’n goed idee is om compriband voor je kozijnen te gebruiken en hoe het werkt.
Waarom gebruik je compriband tussen je kozijn en muur?
Laten we eerst eens kijken naar het waarom. Al ligt het voor jou waarschijnlijk al heel erg voor de hand. In onze gebouwen maken we allerlei gaten, ook wel deuren en ramen genoemd. Deze vragen om omlijstingen, in de vorm van kozijnen. Door kiertjes, randjes en gaatjes krijgt vocht, tocht en zelfs ongedierte de kans om naar binnen te glippen. Daarnaast kan poreus materiaal, zoals (bak)steen en beton uitzetten en krimpen (dilatatie) naargelang temperaturen sterk uiteen lopen gedurende het jaar. Het is dus belangrijk om de kieren rondom je kozijn zo goed mogelijk af te dichten. Hiervoor willen we ’t liefst een blijvend flexibel, vochtbestendig en isolerend materiaal gebruiken, zoals Tackmasters Compri-voegenband.
Voor ‘compriband’ gebruiken we ook andere benamingen zoals voegenband, zwelband, kokomoband en tochtband. Wil je meer weten over deze isolerende band die je tussen kozijn en muur gebruikt? In deze blog beantwoorden we vele vragen over compriband.
Compriband aanbrengen om je kozijn: Stappenplan
Ben je er klaar voor? Goed, dan gaan we de compriband nu om het kozijn heen plaatsen.
1. Kies de juiste maat compriband
Als eerste wil je uiteraard de juiste maat voegenband te pakken hebben. Je maakt hiervoor een inschatting van de hoeveelheid (het aantal meters) dat je tenminste nodig hebt. Compri-voegenband bestel je op rol, in een lengte die varieert tussen de 4,3 en 12,5 meter. Daarnaast wil je weten welke dikte je het beste kunt gebruiken. Hiervoor meet je de ruimte op tussen de muur en je kozijn. We moeten deze ruimte de sparing. Omdat de breedte soms wat kan variëren per plek, meet je op verschillende plaatsen. De kleinste maat die je meet bepaald de grootst mogelijk op te geven sparingmaat. Vervolgens bekijk je onze volledige matentabel, om gemakkelijk jouw maatje eruit te pikken.
Kom je er niet helemaal uit? We helpen je graag wanneer je even een berichtje of belletje geeft!
2. Compriband plaatsen
Staat alles gereed? Dopaminelevels over the roof? Dan gaan we nu de compriband aanbrengen om je kozijn. Eerst snij je het beginstuk van de compriband minimaal één centimeter recht af, met bijvoorbeeld een snijmes. Omdat we ijzer snijden wanneer het heet is, snij je nu de voegenband af in de gewenste lengte. Houdt er rekening mee dat je per kozijnzijde een stuk voegband nodig hebt. Wat je absoluut niet wilt doen, is de band doorplakken over de kozijnhoeken. ⚠️ Is het aanbrengen netjes gelukt, dan verwijder je de schutfolie van de compriband.
Bij het aanbrengen van de compriband kun je er voor kiezen om ook de onderkantzijde van het kozijn mee te nemen. In principe zet de band op deze locatie allerminst uit door de druk van het kozijn maar dit geeft wel de meest nette en nauwkeurige afwerking.
3. Kozijn aanbrengen voorzien van compriband
Zorg ervoor dat de muren gereedstaan om het in compriband gehulde kozijn te ontvangen. Positioneer nu met pietjeprecisie het kozijn tussen de muren.
Wat is de uitzettijd van compriband? Dit verschilt wat per exacte samenstelling en dikte, maar grofweg duurt het zo’n half uur voor dat compriband begint met uitzetten. Is het uitzetten eenmaal begonnen, kan dit het plaatsen van de voegenband om je kozijn tegenwerken. Dus, werk enigszins door. Reken voor de totale uitzettijd van je compriband ongeveer 24 uur.
4. Onderhoud na het plaatsen van compriband om je kozijn
Onder ideale omstandigheden is de minimale levensduur van Tackmasters compriband zo’n 15 jaar. Het is echter verstandig om elke paar jaar te controleren of de de werking van je compriband nog optimaal is. Oftewel, isoleert de voegband je kozijn nog voldoende? Is dit het geval? Heel mooi! Is het geen geval? Dan is het verstandig om de zwelband die de voegen van je kozijn opvult, te vervangen of te (laten) impregneren.
Impregneren is het aanbrengen van een waterafstotende, ademende vloeistof op de compressieband met als doel extra bescherming bieden tegen vuil, vocht en wind. Op deze manier kun je de kieren tussen kozijn en muur weer effectief dichten, zonder dat je hoeft te vervangen.
Hoe werkt compriband aanbrengen, in het kort?
Zorg voor voldoende compriband voor je klus en daarnaast dat je de juiste maat gebruikt. Wanneer zowel de muren als het kozijn gereed staan, ga je de ruimte hiertussen dichten door de compriband op de juiste manier aan je kozijn te bevestigen. Vervolgens ga je jouw kozijn rap aanbrengen, voordat de voegband begint met uitzetten. Tenslotte is het een goed idee om regelmatig te controleren of de compriband nog voldoende waterdicht en tochtwerend is. Is dit geen geval, kun je ervoor kiezen om ‘m te impregneren of de compriband rond je kozijn te vervangen.
Gebruik jij al de beste kozijnschroeven?
Want, wij hebben ze voor jou! Op tackmasters.nl vind je kozijnschroeven met verschillende schroefkoppen, zoals de bolkop, platkop en koploze varianten. Afhankelijk van waar je ’n kozijn gaat plaatsen en welke materiaalsoort je gebruikt, zoek je je kozijnschroef uit. Welke soorten wij hebben en vele vragen die je kunt hebben over het plaatsen van kozijnen, beantwoorden we in deze uitgebreide blog.