Boren in steen en beton: welke betonboor of steenboor (+ tips)

De betonboor en steenboor zijn uitermate geschikt om te boren in beton, kalkzandsteen en diverse steensoorten, waaronder baksteen. Het assortiment van Tackmasters heeft diverse betonboren in het assortiment, zoals boren met een SDS-plus aansluiting, een cilindrische aansluiting en een SDS-Max aansluiting.

Tip 1: Kies een boormachine die geschikt is voor jouw klus

Om goed te kunnen boren in beton of steen, heb je uiteraard een geschikte boor nodig met een kloppende of pulserende werking. De boorhamer en klopboormachine komen hiervoor in aanmerking maar worden vaak met elkaar verward. Wanneer je een gat moet maken in een betonnen wand, adviseren we een boorhamer, maar moet je door steen heen boren, gebruik dan de klopboormachine.

Tip 2: Kies het juiste type boor

Je kunt een steenboor (links) herkennen doordat het materiaal in de punt van de boor harder is. De punt van een betonboor (rechts) is er apart opgezet, deze is van Widia materiaal. 

Tip 3: Zorg dat je aansluiting juist is

​Er zijn 3 verschillende soorten aansluitingen:

SDS-MAX, SDS-Plus en Cylindrisch. Door de extra inkepingen wordt een SDS-aansluiting extra vergrendeld in de machine ten opzichte van een cylindrische aansluiting. Hierdoor kan de boormachine zonder enige moeite de druk weerstaan die ontstaat bij het boren in beton. Dit geeft een prettigere manier van boren. Het merendeel van onze betonboren zijn daarom ook van dit efficiënte type. Wanneer je kiest voor een SDS boor aansluiting, moet je er wel op letten dat deze alleen past op een boorhamer met SDS-max of SDS-plus boorkop.

Tip 4: Kies de juiste snijkop

​Het simpele verschil tussen deze 2 snijkoppen is dat een 4-snijder 4 snijvlakken heeft en een 2-snijder 2. Ook boort een 4-snijder een preciezer gat en heeft deze snijkop een langere levensduur.

Tip 5: Kies het juiste spiraal

​Er zijn 2 verschillende spiralen verkrijgbaar, het rechte H-spiraal (links) en het A-symmetrische spiraal (rechts). Een betonboor met een A-symmetrische spiraal is speciaal ontwikkeld voor het boren in diverse soorten beton. Echter kun je met een hamerboor met een H-spiraal het gruis beter afvoeren. 

Als je na het lezen van deze blog advies wilt over het aanschaffen van je beton- of steenboor. Twijfel dan niet om contact op te nemen met ons verkoopteam.