Beton lijmen? Met deze lijm klaar je de klus!

Welke lijm is het best geschikt voor beton lijmen? is een veelgehoorde vraag. Beton wordt vaak gezien als een ondergrond waarop moeilijk te lijmen is. Dit is onterecht van met de juiste lijm kun je op elke ondergrond lijmen, dus ook op beton. Wat de juiste lijm is voor beton lijmen lees je hier.

Wat is beton?

Het klinkt als een voor de hand liggende vraag, maar voor we het gaan hebben over beton lijmen is het toch goed om even stil te staan bij wat beton nu eigenlijk is. Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat veel gebruikt wordt als bouwmateriaal in o.a. huizen en tuinen. Hedendaags beton bestaat uit cement vermengd met bijvoorbeeld zand, grind of steenslag of een combinatie van deze materialen. Als materialen in verschillende korrelgroottes in de juiste verhoudingen met elkaar worden vermengd hardt het mengsel uit tot een steenachtig, duurzaam materiaal.

Gebruik van beton

Zoals gezegd is beton een veelgebruikt bouwmateriaal in gebouwen. Maar ook in bijvoorbeeld tuinen zien we steeds vaker betonnen elementen terug in o.a. banken, plantenbakken en opsluitbanden voor bestrating. Ook stoepranden zijn tegenwoordig vaak van beton gemaakt. Er zijn dan ook verschillende soorten beton: gewapend en voorgespannen beton, spuitbeton, zelfverdichtend beton (ook wel vloeibeton genoemd), zelfreinigend beton, beton met motieven en stampbeton. 

Beton lijmen

Welk beton je ook gebruikt, als je beton wilt gaan lijmen is het vooral belangrijk om te kijken naar wat je aan het beton wilt gaan bevestigen.

Hout op beton lijmen

beton lijmen
De goedkoopste polymeerkit van NL + BE.

Binnenshuis gaat het vaak om klussen waarbij hout op beton gelijmd moet worden. Bijvoorbeeld de bevestiging van houten plinten of lambrisering aan betonnen muren of houten traptreden op een betonnen trap. Voor het lijmen van hout op beton adviseren wij een goede lijmkit te gebruiken. Omdat hout na bevestiging vaak nog beweegt (krimpt en uitzet), maar beton niet luidt het advies om te kiezen voor een niet te stugge, elastische variant. Hoewel deze zich aan vrijwel alle ondergronden hecht is het gebruik van onze Strong Bond High Tack kit in dit geval dus niet direct aan te raden. Deze krachtpatser kan wel gebruikt worden voor het verlijmen van een niet-werkend materiaal aan beton. Voor het lijmen van hout op beton kun je het beste kiezen voor de Unibond Polymeerkit, ook verkrijgbaar in een kristalheldere variant: Unibond Polymeerkit Crystal.

Isolatiemateriaal, plaatmateriaal of vloerbekleding op beton lijmen

Voor het lijmen van grote oppervlakken zoals vlakliggend- of ondertapijt, vinyl of isolatiemateriaal aan beton kun je gebruik maken van contactlijm. Contactlijm is een lijm die op beide oppervlakken wordt aangebracht en die zorgt voor een permanente hechting. Contactlijm is verkrijgbaar als spuitlijm met drukvat. Hierbij is er een onderscheid op basis van verschillende toepassingen. Zo is er voor het aanbrengen van vloer of wandbekleding de Flooring spray. De Interior spray is bedoeld voor het verlijmen van HPL, hout, fineer- en plaatmaterialen. En voor het verlijmen van isolatiemateriaal is er de Insulation spray. Voor een overzicht van alle beschikbare verspuitbare contactlijmen klik hier.

Er is ook een contactlijm in blik verkrijgbaar. Tackmasters Master Contact contactlijm is een zeer sterke, sneldrogende, contactlijm die aangebracht moet worden met een kwast of vachtroller. Speciaal ontwikkeld om een groot scala aan producten op diverse materialen en ondergronden te verlijmen. Geschikt voor permanente verlijming op alsmede van hout, HPL, MDF, OSB, underlayment, spaanplaat, multiplex, triplex, plaatmateriaal, hard- en zachtboard, fineer, formica, duropal, beton, metaal, aluminium, PVC, TPO, diverse kunststoffen, rubber, textiel, karton, etc. Tackmasters Master Contact master contactlijm is zeer laag in oplosmiddelen en vrij van chloorhoudende bestanddelen wat deze lijm een lager gezondheidsrisico geeft en beter is voor mens en milieu.

Jouw klus begint bij Tackmasters

Wat je ook wilt lijmen aan beton, Tackmasters heeft het geschikte product voor jou! In onze overzichtelijke webshop bestel je heel eenvoudig Strong Bond High Tack kit, Polymeerkit of Contactlijm voor jouw klus. Ook alle accessoires voor het aanbrengen van de lijm of kit kun je direct in je winkelwagen plaatsen zodat je alle benodigde materialen in 1 keer in huis hebt en je direct kunt beginnen met het lijmen op beton. Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze producten? Neem contact op. Onze specialisten helpen jou graag verder.