Kunststof kozijnen kitten binnen (en hout, aluminium): met welke kit? +stappenplan 📝
Om maar met de deur in huis te vallen: jij hebt ramen en deuren in je woning en dus ook kozijnen. Door je houten of kunststof kozijnen binnen netjes af te kitten zorg je voor 1) een frisse uitstraling van je woning, 2) tegengaan van vuiligheid zoals schimmels in de naden om je kozijnen en 3) geen/minder tocht en vocht binnenshuis omdat je naden afdicht. Je begrijpt wat je te doen staat: (opnieuw!) kitten die handel. Een beetje liefde en aandacht voor je kozijnprofielen betaald zich binnen de kortste keren uit, letterlijk. Heel letterlijk wanneer je binnen zélf je (kunststof) kozijnen gaat kitten met onze kit – welke dat is en hoe het werkt gaan we je nu vertellen. 🔫👷🏽
In één klik naar jouw vraag? Dat kan via de inhoudsopgave. 🫴🏻
- Uit welk materiaal bestaan je kozijnprofielen?
- Waarom kitten we binnen onze kozijnen af?
- Welke kit gebruik je voor (kunststof) kozijnen binnen?
- Aluminium, houten of kunststof kozijnen binnen kitten met siliconenkit?
- Kan je kozijnen binnen ook afkitten met acrylaatkit?
- Kunststof kozijnen afkitten: hoe werkt het?
- Kozijnen Kitplan 📋
- Zorg je vóór het kitten dat je kozijnen goed geïsoleerd zijn?
- Bedankt voor het lezen (of scannen van deze pagina)! 🙋♀️
Uit welk materiaal bestaan je kozijnprofielen?
Weet je uit welk materiaal jouw kozijnen bestaan? Misschien hout, kunststof (PVC) of het iets duurdere aluminium? Of, ben je nog op zoek naar de juiste kozijnen? Daar kunnen wij je helaas niet mee helpen, maar Meneer Kozijn praat je kort bij over de voor- en nadelen van de diverse materiaalsoorten.
- Van oudsher wordt hout het meest gebruikt als kozijnprofiel.
- Kunststof kozijnen hebben de beste isolatiewaarde, helemaal in combinatie HR glas (Hoog Rendement) of Triple glas.
- Aluminium kozijnen zijn de sterkste en worden het meest gebruikt in een industriële omgeving. 🦾
Welke soort kozijnen er ook om jouw deuren en ramen pronken, kitten doe je binnen (en buiten) vanzelfsprekend met kit van Tackmasters. Want, die is gewoon goed(koop). 🤑
Waarom kitten we binnen onze kozijnen af?
In de inleiding heb je de volgende redenen voor het binnen kitten van je kozijnen al gelezen, namelijk:
- Een frisse uitstraling van je woning.
Wat zie jij liever: een gapende, zwarte rand om je kozijnen of een frisse, strakke kitrand? - Tegengaan van vuiligheid zoals schimmels in de naden van je kozijnen.
Maak jij open randen en naden vanbinnen grondig schoon? Precies. Schimmels hebben daar een ‘neusje’ voor. - Geen/minder tocht en vocht binnenshuis omdat je naden afdicht.
Dit laatste hangt ook nauw samen met hoe jouw kozijnen verder zijn geïsoleerd (zoals je straks leest). En – niet onbelangrijk – welke soort glas je kozijnen omlijsten. Wil je meer lezen over verschillende glassoorten en hun aandeel in een warmer binnenklimaat (of juist koeler, in de zomer)? Milieucentraal praat je bij over glas. Ook kun je op hun site checken of je in aanmerking komt voor Isolatie Subsidie.
👁️🗨️ Blogtip: Bekijk ook ons artikel over het plaatsen van (kunststof) kozijnen buiten.
Welke kit gebruik je voor (kunststof) kozijnen binnen?
Grote kans dat je op onze website bent beland omdat je wilt weten met welke kit je het beste je kunststof, houten of aluminium kozijnen binnen kunt kitten. Misschien heb je (één van) de volgende vragen:
- Welke kit heb je binnen nodig tussen je vensterbank en kozijnen?
- Welke kit gebruik je binnen tussen muur en kozijn?
- Welke kit voor de rand tussen je ramen en kozijn binnen?
Wij hebben een kit in het assortiment waarmee je op ál deze locaties perfect kunt kitten en op iedere materiaalsoort (kunststof, hout en aluminium) van je kozijnen binnen: beglazingskit.
Aluminium, houten of kunststof kozijnen binnen kitten met siliconenkit?
Je weet met welke kit je in ieder geval je kozijnen binnen succesvol kan kitten. Beglazingskit. ✅ Maar hoe zit het met siliconenkit? Die is toch ook wel geschikt voor je binnenkozijnen? Goed punt. Siliconenkit is inderdaad ook geschikt voor het kitten van je aluminium, houten en kunststof kozijnen binnen. Deze zeer elastische kit hecht goed op poreuze (hout, beton, steen) en niet poreuze ondergronden (aluminium, PVC, glas). Let er wel extra op dat je ondergrond grondig ontvet is. Dit gezegd hebbende, zijn er wel een aantal redenen om geen siliconenkit maar beglazingskit te gebruiken.
- Siliconenkit is absoluut niet overschilderbaar. Dit is natuurlijk geen probleem als er niets (meer) geverfd hoeft te worden en je direct de juiste kleur kit uitkiest.
- Zijn je (houten) kozijnen al geverfd? Kit op basis van siliconen vindt dat niet zo prettig en hecht (waarschijnlijk) slechter.
- Tenslotte is de (meest) elastische kit ’brozer’ kit dan bijv. beglazingskit en acrylaatkit, waardoor je de rand bij aanraking makkelijker beschadigt.
Kan je kozijnen binnen ook afkitten met acrylaatkit?
Jawel, dit kan ook. Acrylaatkit is tenslotte een echte ‘binnenkit’. Wil je jouw kozijnen binnen kitten met acrylaatkit dan heeft dit 2 voordelen. Lees maar mee.
- Acrylaatkit is gewoon spotgoedkoop – en al helemaal bij Tackmasters waar je voor één kitkoker slechts €1,89 (ex btw) neertikt. Kokertje proberen? 🛒
- Deze kit is van alle kitsoorten het eenvoudigst verwerkbaar. Dat komt o.a. omdat je ‘m soepel verspuit en gemakkelijk wegpoetst als je knoeit of teveel aanbrengt.
Helaas staan er ook wel 2 nadelen tegenover, waar we je alvast over informeren.
- Acrylaatkit kun je het beste overschilderen, omdat de kans op verkleuren groot is. Ga je jouw kozijnen binnen opnieuw afkitten is de kans klein dat je ze ook opnieuw gaat overschilderen na het kitten …
- Ben je een fervent schoonmaker, houdt er rekening mee dat acrylaatkit op waterbasis uiteindelijk oplost als het teveel met vocht in aanraking komt.
Let wel: tussen je raam en kozijn gebruik je nooit acrylaatkit. In dit artikel vergelijken we acrylaatkit en beglazingskit, mocht je ’t interessant vinden. 🔎
Kunststof kozijnen afkitten: hoe werkt het?
Wees gerust, het kitten van houten en aluminium kozijnen doe je op dezelfde wijze. Behalve dat je bij aluminium kozijnen net wat meer aandacht aan het ontvetten besteedt en bij (heel!) poreuze houten kozijnen een primer gebruikt voor het kitten (en verven). Verder ga je te werk volgens ons ‘Kozijnen Kitplan’. Zet ‘m op. 👷🏼♂️
Kunststof, houten aluminium kozijnen binnen kitten – Kitplan 📋
- Oude kit rondom je kozijnen binnen verwijderen (eventueel)
- Je snijdt met een scherp mes voorzichtig aan beide hechtingsvlakken de kit in.
- Trek zoveel mogelijk van de oude kit uit de rand.
- Blijven er kitresten achter? Laat een kitverwijderen zoals Seal & bond remover min. 10 minuten inwerken en verwijder het restant met een doek of krabber.
- Voorbereiden & schoonmaken
- Gebruik Multi cleaner om je ondergrond goed te ontvetten en bijv. stofjes te verwijderen.
- Wacht een paar minuten tot je ondergrond droog is, poets eventueel na met een doek of papier.
- Kitpistool gereed maken
- Snijdt je tuitje af in dezelfde breedte als je kitvoeg.
- Open je kitkoker net boven het schroefdraad en draai het tuitje op de koker.
- Druk de hendel op je kitpistool in en trek de ‘kitduwer’ naar achteren zodat je de kitkoker op je pistool kunt plaatsen – *klik*.
- Druk een paar keer de hendel in tot dat de kit gaat stromen.
- Beglazingskit aanbrengen
- Je kit loopt, het is nu zaak om ‘m in een (redelijk) vloeiende en gelijkmatige beweging in je voegen te duwen.
- Richt je kitpistool recht op het midden van de voeg, dus in een hoek van +/- 90° vanaf beide hechtingsvlakken.
- Zorg dat je beide hechtingsvlakken goed raakt en begin met de horizontale voegen.
- Afstrijken van de kit rondom je kozijnen
- Gebruik afwerkzeep zoals Finisher voor het soepel afwerken van je kitrand. Dit doe je door ‘m te sprayen of met een kwast aan te brengen op de kit.
- Strijk je kit af met een kitspatel (profiel) die ‘vlak-tot-vlak’ bestrijkt.
- Na het afstrijken kun je nog even met een bevochtigde vinger lichtjes over de rand aaien.
Ziezo, dat waren de belangrijkste stappen voor het afkitten van je kozijnen binnen met beglazingskit. Kies je voor een andere kit, lees dan even verder voor meer specifieke tips.
- Ga je jouw kozijnen afkitten met siliconenkit? Op deze manier breng je siliconenkit aan. 💦
- Of liever je kozijnen afkitten met acrylaatkit? Acrylaatkit gebruik je zo, net als tussen muur en plafond. 🏠
Zorg je vóór het kitten dat je kozijnen goed geïsoleerd zijn?
Zoals we besproken hebben draagt het afkitten van je kozijnen bij aan het tegenhouden van tocht en vocht. Voor het Totale Isolatieplaatje is het daarnaast noodzakelijk (als we het zo mogen zeggen) dat je voegenband of compriband in je kozijnen verwerkt.
Hoe werkt het? Wanneer je een kozijn plaatst, past deze niet 100% naadloos tussen je muren. Er blijft een kleine ruimte over die we de sparing noemen. De sparing zet iets uit (bij koudere temperaturen) en krimpt weer een tikkeltje (bij warme temperaturen). Daarom wil je een isolerend én flexibel materiaal in die kleine ruimte tussen je kozijn en muur, dat de ‘beweging van je kozijn’ opvangt. Tadaa, onze compriband voldoet exact aan die omschrijving. 🥁
Ga jij naast het kitten van je (kunststof) kozijnen binnen ook deze noot kraken? We helpen je graag op weg via dit artikel over het plaatsen van compriband.
Bedankt voor het lezen (of scannen van deze pagina)! 🙋♀️
Omdat we het leuk vinden dat je tackmasters.nl met een bezoekje hebt vereerd. Hopelijk hebben we jou kunnen helpen met je specifieke vraagstuk. Zit je nog steeds vol vraagtekens (dan hebben wij het niet goed uitgelegd!) bel, app, e-mail of stuur desnoods een postduif onze richting op, dan helpen we je per direct verder. 🕊️
Benieuwd naar de service van Tackmasters? Snappen we. Bekijk gerust onze reviews voor de beeldvorming. 👇🏼