Hoe werkt compriband, waterdicht, lucht, hoeveel zet het uit? Kijk mee
Als er één materiaal essentieel is voor het plaatsen van kozijnen, zoals iedere professional en enthousiaste doe-het-zelver zal beamen, is het de compriband. Voor elke klusser geldt: hoe beter de kwaliteit van het materiaal, hoe meer werkplezier en hoe meer lange-termijn-voordeel de klus oplevert. Waarom ga je dan niet meteen voor de GOUDEN STANDAARD onder de voegband? Met Compri-voegenband BG1 van Tackmasters wordt de ruimte tussen kozijn en muur opvullen een koud kunstje. Lees snel verder om te ontdekken wat compriband precies is, hoe het werkt en of de zwelband waterdicht en overschilderbaar is.
Allereerst: wat is compriband?
Comprband is een speciale tape, verkrijgbaar op rol, die gebruikt wordt om voegen en naden af te dichten ter isolatie. Plekken waar voegen bestreden dienen te worden zijn met name: kozijnen, dak- en gevelelementen, muurplaten, dilatatievoegen, metalen profielen en beglazing. De compriband wordt vervaardigt van PU schuim (ook wel: voorgecomprimeerd polyurethaanschuim). Het materiaal is zo elastisch als een turn(st)er op topniveau en heeft een lange levensverwachting. De waardevolheid van isolatiemaster Compri-voegenband zit ‘m erin dat deze na bevestiging uitzet en op die manier jouw binnenklimaat verdedigt tegen zaken als tocht, geluid, stof, ongedierte, kou en warmte.
Welke keurmerken heeft Tackmasters compriband?
Tackmasters compriband – of kokomoband – is bekroond met het KOMO-keurmerk en heeft een BG1 certificering. Een KOMO-productcertificaat verklaart dat het betreffende product overeenstemt met de technische specificatie die in het certificaat is opgenomen en voldoet aan de vermelde eisen in het certificaat en/of beoordelingsrichtlijn. BG1 houdt in dat de zwelband voldoet aan een hoog niveau van luchtdichtheid, UV-bestendigheid en brandbestendigheid.
Hoe werkt compriband?
Compriband gebruik je om de voeg tussen kozijn en muur te dichten. De samengeperste compriband zet langzaam maar krachtig uit nadat deze is afgerold. Voegen, naden en kieren zwichten voor zijn groter wordende formaat, waarmee hij in staat is lucht-, vocht- en geluidsdichte afsluitingen te creëren. Na het aanbrengen van de zwelband zet deze zich volledig uit in de ruimte tussen kozijn en muur zodat de compriband alle voegen luchtdicht kan opvullen. Reken maar dat ongewenste indringers, zoals Vocht, Vuil en Ongedierte op hun neus zullen kijken als ze tevergeefs pogen binnen te vallen.
Hoe gebruik je voegenband?
Wanneer je onze compriband gebruikt is het belangrijk om rekening te houden met het kiezen van de juiste maat, voordat je de voegenband gaat bevestigen en je kozijn gaat plaatsen. Ook is het lange-termijn-onderhoud een belangrijk punt om je energierekening blijvend te verlagen. Wil je hier meer informatie over? Surf gerust even naar onze blog over het plaatsen van compriband.
Hoe lang duurt het voordat compriband uitzet?
Gewoonlijk begint het uitzetten van de zwelband zo’n half uur nadat deze is afgerold. Hier houd je uiteraard rekening mee bij de verwerking, in de vorm van eerst zorgen dat al je spullen klaarstaan en koffie nádat de job erop zit. 😉 Het duurt maximaal een dag voordat het schuim van de tochtband maximaal is uitgezet in de beschikbare ruimte. Hoeveel zet compriband uit, vraag je je misschien ook af. Dit verschilt per maat voegband, je vindt alle maten en hoeveel onze voegenband uitzet in deze download.
💡 Wil je de tijd die het duurt voordat compriband uitzet verkorten? Gebruik dan onze compriband klem. Je kunt ‘m tot wel één week gebruiken om te voorkomen – vertragen – dat je voegband uitzet.
Tip: Bewaar je Compri-voegenband altijd in een temperatuur tussen 1 en 20 °C. Binnen dit temperatuurbereik geldt: hoe koeler je het materiaal gebruikt, hoe langzamer de schuimband zal uitzetten tijdens verwerking. Je hebt dus zelf een zekere invloed op de uitzetsnelheid. Hoe ‘koel’!
Is compriband waterdicht?
Gezien de slagregendichtheid tot > 600 Pa kunnen we de Tackmasters voegenband waterdicht verklaren. Wanneer je compriband van polyurethaan volledig is uitgezet, is-ie ook nog eens slagregendicht. Dit houdt in dat vocht van buitenaf geen kans heeft om door de voegenband binnen te dringen. Echter een andere eigenschap van voegenband is dat hij damp-open is. Dit houdt in dat vocht van binnenuit wel naar buiten kan. Perfecte eigenschappenbowl voor een fijn binnenklimaat en waterdichte voegen.
Is compriband overschilderbaar?
De kans is heel groot dat jouw tochtband wegvalt in je kozijn, beglazing, dorpels of plaatwerk. Is-ie toch nog zichtbaar, of een gedeelte? Je werkt ‘m bij voorkeur eerst netjes af (weg) met plamuur in plaats van direct over je compriband heen te schilderen. Zorg voor een egaal, geplamuurd geheel zodat je jezelf erna uit kunt leven op het schilderwerk, de kroon op je klus.
Tip: Compriband wordt ook wel afgewerkt met lijmkit. Neem bijvoorbeeld de Strong bond high tack of beglazingskit, voor raamisolatie.
Hoe wordt voegenband ook wel genoemd?
Tja, zoals je misschien allang is opgevallen in dit artikel, gebruiken we vele verschillende namen voor onze Compri-voegenband. De voegband heeft met trots zijn plek op de bouwmarkt veroverd en lijkt dit te vieren onder vele namen. De Don Juan onder de bouwmaterialen luistert namelijk naar (minstens!) de volgende namen: compriband, compress(ie)band, voeg(en)band, kokomoband, zwelband, tochtband, isolatieband, uitzetband en schuimband.
In welke maten is compriband verkrijgbaar?
We besluiten deze blog met een laatste zeer waardevolle vraag. Naast de inschatting die je maakt van de hoeveelheid voegenband die jij nodig hebt, is de maat minstens zo belangrijk. In deze blog ontdek je hoe het aanbrengen van compriband werkt en hoe je de juiste maat uitzetband vindt voor je klus. Reuzehandig is de volledige matentabel van Tackmasters. Je vindt ‘m onder downloads.
Persoonlijk advies van Tackmasters?
Zijn jouw vragen (nog) niet helemaal beantwoordt of heb je een andere vraag over onze producten of je bestelling? Van jou horen of lezen we dan graag, dus laat gerust een berichtje achter of geef even een belletje.