HPL (Trespa®) lijmen op hout met montagekit: zo doe je dat in 4 stappen
HPL liever lijmen dan schroeven? Topidee, zolang het oppervlak kleiner is dan 2,5 m². En, je totale constructie niet te zwaar is natuurlijk. Dan moet je echt over op schroeven. Maar, dat geldt waarschijnlijk niet voor jou. Je bent hier, omdat je HPL gaat verlijmen. 🤛 Of je nu alleen de beste HPL lijm zoekt, of ook wil weten hoe je ‘m gebruikt: lees mee, want we helpen je op weg. 😉
Al ervaring met Trespa verlijmen? 👇
Niet? Lees mee over:
- Voordelen van HPL lijmen
- Dit heb je nodig voor Trespa lijmen op hout
- HPL verlijmen op hout, multiplex of MDF in 4 stappen
- FAQ’s – Trespa/HPL lijmen
Lijmen van HPL heeft een aantal grote voordelen
- Sneller & goedkoper dan schroeven.
- Het resultaat is gladder & hygiënischer.
- HPL lijmen is mooier dan schroeven – al is dit een kwestie van smaak.
👉 HPL? Of toch Trespa? Technisch gezien is ‘Trespa’ een merk van HPL platen, bedacht door een -van origine- Nederlands bedrijf. Dat merk is alleen ZO bekend, dat we met z’n allen nu de merknaam voor het product gebruiken.
Dit heb je nodig voor Trespa lijmen op hout
Wil je het helemaal goed doen (en dat wil je), dan gebruik je AL deze producten. En, op de juiste manier. Zodat je HPL platen lang én veilig vast zitten. ⤵
Die hebben we sowieso nodig. Daarnaast kan je de volgende accessoires ook goed gebruiken:
- Poetsdoek
- Werkhandschoenen
- Roller + bakje
- Schuurpapier
HPL verlijmen op hout, multiplex of MDF in 4 stappen
Laten we kijken hoe je Trespa het beste kan verlijmen met montagekit. Dit stappenplan geldt voor oppervlakken van max 2,5 m². Bij grotere HPL platen gebruik je (evt. samen met lijm) speciale HPL schroeven.
Stap 1: ontvetten met cleaner
Voordat je gaat lijmen ontvet je grondig de HPL platen. Dat doe je met cleaner. Met cleaner maak je niet (heel) poreuze ondergronden vrij van vet en vuil. Je gebruikt ‘m dus ook op bijv. multiplex en MDF. Hout maak je ook schoon, maar dan met een gewone doek of borstel.
Stap 2: primer aanbrengen
Gebruik (zwarte) primer op de ondergrond van hout, MDF of multiplex. Hoe zuigender (= poreuzer) de ondergrond, hoe belangrijker de primer. Die zorgt er namelijk voor dat de HPL lijm minder intrekt. En dus beter hecht. De primer breng je aan met een roller, uit bijv. een (verf)bakje.
Bij het gladdere multiplex, kan het slim zijn om het material eerst wat op te schuren.
Stap 3: paneltape bevestigen
Voor extra ondersteuning tijdens het uitharden van de lijm gebruik je paneltape. De sterke, dubbelzijdige tape breng je aan de buitenkant van je rachelwerk aan. Netjes langs de rand. In een rechte lijn. Zo hou je genoeg plek over voor de kitrand, die aan de binnenkant komt.
Laat het beschermlaagje van de fixeertape nog even zitten.
Stap 4: HPL plaat lijmen
Tijd om de kit aan te brengen, kan je daarna de HPL platen erop lijmen. Zet de Panel Bond koker op je kitpistool. Daarna spuit je via de V-tuit een lijn kit aan de binnenkant van je rachelwerk. Op die manier zien we straks geen kit onder de HPL plaat door komen.
Zit de kit erop? Dan haal je het beschermlaagje van de paneltape af. En lijm je de HPL plaat op het rachelwerk van hout, multiplex of MDF. Gebruik eventueel een horizontale lat met lijmklemmen of afstandhouders. Dat helpt je de Trespa platen in één keer correct aanbrengen.
FAQ’s – Trespa/HPL lijmen
💭 Maakt het wat uit of je Trespa buiten of binnen gaat verlijmen? Niet voor de werkwijze die je aanhoudt. Of voor de HPL lijm (Panel Bond is perfect voor binnen én buiten). Maar, lees even verder bij de volgende vraag.
💭 Hoeveel afstand hou je aan tussen 2 HPL platen? Gemiddeld staat hiervoor een voegbreedte van 10 mm. Zou wel in de zomer iets minder aanhouden (zo’n 6 mm). Buiten heb je meer last van werking, dan binnen. Daarom hou je buiten altijd minstens 10 mm aan.
💭 Hoe lang gaat Trespa mee na het lijmen van de panelen? Trespa gaat minstens 30 jaar mee, wellicht langer. Hoe lang de montagekit meegaat.. Dat hangt af van hoe je ‘m aanbrengt, blootstelling aan UV-licht, vocht, warmte/kou, etc. Na >20 jaar kan je de kit evt. (laten) controleren op stevigheid.
💭 Is Trespa isolerend? Neuh, HPL is wel duurzaam en goed bestand tegen weersinvloeden. En het vormt een extra laag, maar heeft geen spannende, isolerende waardes. Wil je de isolatie verbeteren? Ga dan voor speciale Trespa met isolatie of breng isolatiemateriaal aan achter de platen.
💭 Snel aan de slag met de beste lijm voor HPL? Bestel ‘m vandaag nog bij Tackmasters. ✓ Snelle levering ✓ topkwaliteit ✓ gratis verzending v.a. €35,- ex. Alles voor de bouwer. 🙂