Welke kit voor keukenblad: acrylkit of siliconenkit?

Ga je een keukenblad afkitten. Gebruik de juiste kit voor de beste afwerking!

Het is belangrijk dat je een elastische kit gebruikt. Is er sprake van een niet-poreuze ondergrond, zoals tegels, dan is het slim om siliconenkit te gebruiken. Is een materiaal poreus? Gebruik dan een acrylkit.

  • De beste elastische siliconenkit is Silicon Sealer.
  • De beste elastische acrylaatkit is Acryseal. We adviseren de ‘Non Crack’-variant. Deze acrylaatkit is 30 cent duurder, maar blijft langer elastisch.

Is mijn keukenblad poreus of niet-poreus?

Een aanrechtblad van voorbehandeld hout (bijv. gelakt), keramiek, kunststof, RVS of composiet is niet-poreus. Poreuze aanrechtbladen zijn keukenbladen van marmer, kalksteen, beton/cement, zandsteen en natuursteen. Meestal geldt: veel goedkope aanrechtbladen zijn vaak niet-poreus. Als er ‘echte’ materialen gebruikt worden uit de natuur, dan is een keukenblad vaak poreus.

Mijn keukenblad is poreus, mijn achterwand niet-poreus: wat nu?

In dat geval gebruik je eerst een hechtprimer als ondergrond. We adviseren deze primer van Tackmasters. Het stopt de zuigende werking van poreuze ondergronden, waarna je kunt starten met kitten.

Hoe kit ik een aanrechtblad?

In het geval van siliconenkit is het belangrijk dat de ondergrond vetvrij is. Ontvet dus eerst het oppervlak. Dit kun je doen met een druppel Dreft en wat water, maar er zijn ook speciale ontvettingsmiddelen. Daarna breng je de kit aan. Vind je het lastig om een strakke lijn te trekken, plak de randen dan eerst af. Na het kitten strijk je de rand af met je vingernagel (duim). Plaats je duim met de nagel naar onderen op de kitrand en strijk de kit weg. Zorg er wel voor dat je jouw duim iedere keer nat maakt met een klein beetje zeep. Nog beter is het om een kitspatel te gebruiken, maar dit is wel wat duurder.

Hoe lang kan ik een keukenblad niet gebruiken na kitten?

Houd er rekening mee dat je het keukenblad minimaal vier uur niet kan gebruiken. Acrylaatkit droogt iets sneller, maar alsnog goed om de kit even te laten verharden.