Keuken afkitten: welke kit voor je keukenblad

Welke kit voor je keukenblad: in de keuken afkitten met siliconenkit (+5 tips)

Misschien ben jij wel een heul fanatieke keukenprins(es) of vind je juist fatsoenlijk een eitje bakken al een opgave. Eten bereiden doe je in ieder geval het liefst in een keuken die netjes is gekit. Daar gaan wij tenminste vanuit. Mooi afkitten van alle naden om je keukenblad en de achterwand ziet er niet alleen frisser uit, het is ook wel zo hygiënisch. Het laatste wat je wilt is een smerige (kit)naad vol met bacteriën en schimmels nota bene op de plek waar je jouw (hopelijk) overheerlijke maaltijden bereidt. Eens? Dan helpen wij je graag met dit (leuke) klusje. Lees verder, dan weet je precies wat je allemaal kit in de keuken, hoe het afkitten in z’n werk gaat en welke kit je gebruikt – in no-time. ⏲️

Dit wil je allemaal weten over ‘keuken afkitten’ (of scrol direct door naar jouw specifieke vraag). 👇🏽

Wat moet je allemaal kitten in je keuken?

Voordat je enthousiast aan de slag gaat is het handig om eens goed te kijken wat je allemaal kit in jouw keuken. Misschien heb je een nieuwe keuken (jeuj!) of je gaat oude, versleten kitranden vervangen. In dat laatste geval wijzen de locaties zichzelf. Laten we ‘ns kijken wat alle onderdelen zijn die je in je keuken doorgaans ‘moet’ afkitten.

Aanrechtblad afkitten in je keuken
Is zelf het aanrechtblad, de achterwand en evt. de grootsteen of spoelbak in je keuken afkitten een goed idee? 👷🏼
 • Aanrechtblad of werkblad de naad tussen je blad en de tegels
 • Gootsteen of wasbak* als deze niet tot op de millimeter in je keukenblad valt
 • Achterwand/tegelwand denk aan hoeken en als je tegelwand bijv. doorloopt tot een kozijn
 • Keukenkastjes daar waar het kastje je tegelwand raakt – let ook op kleine bevestigingsvlakken onder je kastjes
 • Eventueel kraan, spoelbak of permanente keukenwand accessoires

*In dat geval volstaat het om de wasbak in je keuken te kitten met een dun laagje kitten, volgens de kit-instructie die we je straks geven.

Uit welk materiaal bestaat een keukenblad?

Je begrijpt dat een aanrecht kan bestaan uit diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan een (poreus) houten aanrechtblad of een blad van graniet, composiet, keramiek, beton, roestvaststaal, (bewerkt) hout of zelfs laminaat: afkitten doe je altijd. Wat wij interessant vinden is het verschil tussen een keukenblad van poreus en non-poreus materiaal.

Poreus betekent dat het materiaal in meer of mindere mate, afhankelijk van de dichtheid, doordringbaar is. Dit gaat om natuurlijke materialen die (net als jij!) poriën hebben. Wil je flink tekeer kunnen gaan op je aanrecht zonder vloeistoffen direct weg te hoeven poetsen, is non-poreus materiaal een goede keuze. Dit houdt namelijk 100% vloeistoffen tegen.

 • Voorbeelden van poreus materiaal: zachthout (zeer poreus), hardhout, beton, (natuur)steen zoals composiet, graniet, marmer, leisteen en keramiek
  💡Hard natuursteen zoals graniet is maar heel licht poreus omdat het een zeer hoge dichtheid heeft – een uitstekende (maar prijzige!) keuze voor je aanrecht.
 • Voorbeelden van non-poreus materiaal: roestvaststaal, bewerkt hout, kunststof (HPL) kwarts en het dure maar extreem slijtvaste dekton

*Keukenbladen van kunststof?! Jawel, en het is bizar in hoeveel verschillende natuurlijke looks je ze tegenwoordig bestelt. Hier zie je de kunststofbladen van Bruynzeelkeukens.

Welke kit voor keukenblad afkitten
“Omdat deze ➴ waterdichte, schimmelwerende en voedselveilige kit perfect is op de plek waar jij je eten bereidt en de vaat doet.” 🍵

Welke kit gebruik je voor het afkitten in je keuken?

Welke kit voor badkamer - silicon sealer
Voor maar €5,49 p/kitkoker (ex btw) 💸

Hèhè, jij wilt natuurlijk weten met welke kit je al die verschillende keukenbladen – en in het bijzonder het jouwe – moet afkitten. Handig om te weten is dat je geen onderscheid maakt tussen poreus en niet poreus materiaal. Welke kit je onbetwist wilt gebruiken voor het afkitten van je aanrechtblad is siliconenkit. Waarom? Omdat deze waterdichte, schimmelwerende en voedselveilige kit perfect is op de plek waar jij je eten bereidt en de vaat doet.

Weet je dat Tackmasters siliconenkit verkrijgbaar is in verschillende kleuren? Zo match je eenvoudig de kleur van je kit, bijv. wit, transparant, zwart of diverse RAL kleuren met je keukenblad. ✅

Kan je dan ook je houten aanrechtblad gewoon afkitten met siliconenkit? Dat klopt. Op heel poreus materiaal raden we aan om een primer te gebruiken, gecombineerd met siliconenkit. Een keukenblad bestaat (doorgaans) uit hout met een zeer hoge dichtheid en is dan nauwelijks poreus.

Achterwand keuken kitten
Ook de achterwand van je keuken of aanrecht moet je natuurlijk kitten. Je kan (mits je budget het toelaat) de mooiste tegels gebruiken om de keukenwand mee te bekleden. De natuurstenen wand die je hier ziet voegt absoluut glamour toe aan de ruimte. 🤩

”Ik wil m’n aanrechtblad kitten met acrylaatkit”, kan dat?

Hier kunnen we vrij kort op antwoorden. Gewoon. Niet. Doen. Alsjeblieft. De reden hiervoor? Acrylaatkit is op waterbasis. Deze kit gaat slecht op erg vochtige omgevingen. We lezen geregeld dat fabrikanten of webshops acrylaatkit aanbieden met een ‘speciale formule’ die je ook goed buiten of in een vochtige omgeving zou kunnen gebruiken. Wat ons betreft laat je dit lekker na, omdat er zoveel betere opties zijn. 😉

👁️‍🗨️ Blogtip: Siliconenkit of acrylaatkit: wat zijn de verschillen, voor- en nadelen?

Is het een goed idee om zelf je keuken te kitten?

Tja, je hebt eigenlijk nog geen idee hoe je het precies gaat aanpakken. Kun je dan niet beter een (dure) professional inhuren om je keuken af te kitten? Voor een gemiddelde klus in je badkamer of keuken betaal je al gauw tussen de €100,- en €300,-. Misschien meer zelfs, als je oude kit eerste verwijderd moet worden, voorrijkosten erop komen of het gewoon meer werk blijkt te zijn (zeggen ‘ze’ tenminste). Dit maakt je vast benieuwd hoeveel geld je overhoudt wanneer je zelf de keuken gaat kitten! Dus, wat kost zo’n geintje je ongeveer? Kijk even mee.

Zelf de keuken afkitten: wat kost het je als particulier en zakelijk? 💰

Het is je hoogstwaarschijnlijk opgevallen dat wij de meest in het oog springende prijs van onze producten poneren excl. btw. Dit komt omdat wij meer (en vanzelfsprekend grotere!) zakelijke bestellingen verwerken dan particuliere. Laten we samen eens kijken wat een simpel klusje in de keuken met één kitkoker siliconenkit je zakelijk en privé kost.

 • Siliconenkit à €5,49 p/kitkoker (€6,64 incl. btw) goed voor 7 tot 8 meter kit (!)
 • Kitpistool à €13,95 (€16,88 incl. btw)
 • Kitspatels à €12,50 voor 3 st. met diverse profielen (€15,13 incl. btw)
 • Multi cleaner à €5,89 voor 500 ml spuitbus (€7,13 incl. btw)
 • Finisher à €5,49 voor 1 liter spray (€6,64 incl. btw)
 • Seal & bond remover à €6,75 p/500 ml (€8,17 incl. btw) kitverwijderaar
 • Papier of poetsdoek heb je al wel in huis, toch?
 • Scherp mes in je keukenla, in je schuur, je garage, echt wel

  — *rekensommetje* —
 • 🕺🏼✅ Particulier bestellen: €60,59
 • 🧑🏼‍💼✅ Zakelijk bestellen: €50,03

Ka-ching! 🤑 Grote kans dat je op z’n minst €200,- bespaart wanneer jij je mouwen opstroopt en zelf in je keuken het zaakje gaat kitten. En natuurlijk nog veeel meer bij iédere volgende kitklus in je keuken, badkamer of toilet omdat je al een aantal tools in huis hebt.

Aanrechtblad etc. afkitten: in welke stappen?

Nu dat we het eens zijn dat zelf je aanrechtblad, spoelbak en de achterwand van je keuken etc. afkitten prijstechnisch wel heel aantrekkelijk is, gaan we kijken welke stappen er nodig zijn voor het kitten.

Gootsteen of spoelbak in je keuken afkitten met siliconenkit
 1. Voorbereiden van de naad: ontvetten, droogmaken en evt. afplakken van de hele rand die je wilt vullen.
 2. Kitpistool klaarmaken: opensnijden, tuitje op maat snijden en bevestigen, koker op je pistool klikken, optioneel: oefenen op een krant of doos.
 3. Kit spuiten: je vult de hele naad gelijkmatig met siliconenkit.
 4. Afwerken en afstrijken: gebruik afstrijkmiddel, zorg dat de naad goed gevuld is met siliconenkit en strijk tenslotte met een kitspatel de kit in je keuken netjes af.

⚠️ “Huh, deze stappen zijn weinig verhelderend. Klopt, hoor. Als schrijfster bij Tackmasters en ‘kitter in progress’ heb ik er al meer uitgebreid over geschreven. Dus, reis even naar 👉🏼 deze blog over het kitten van de douche met – jawel! – siliconenkit. Werkt precies hetzelfde (hoop dat je er iets aan hebt!).”

5 tips voor het afkitten in de keuken met siliconenkit

“Vooruit, ik deel alvast mijn 5 beste tips om je keuken te kitten met jou. Wel beloven dat je ze gaat gebruiken, hè? 😉

 1. Altijd ontvetten met een effectief, snel verdampend middel zoals onze Multi cleaner. Ook wanneer je het aanrechtblad gaat afkitten in je nieuwe keuken? Ja.
 2. Is je kit wat stijf geworden doordat je ‘m ergens bewaard waar de temperatuur richting de 5 °C gaat? Laat je kit eerst op (kamer)temperatuur komen voordat je ‘m gaat spuiten.
 3. Ga je siliconenkit gebruiken op een (sterk) poreus materiaal zoals gips, (kalkzand)steen of zachthout? Maak gebruik van een primer. De primer voorkomt dat het poreuze materiaal de kit te veel ‘op kan zuigen’.
 4. Wees geen Dagobert Duck als het aankomt op Finisher, maar maak royaal gebruik van dit voorstrijkmiddel omdat-ie het afstrijken van je kit zóveel makkelijker en strakker maakt.
 5. Plak met tape de rand af die je gaat kitten, je houdt dan precies de naad over waar de siliconenkomt komt. Dit is een Top Tip als je 1) nog onzeker bent over je kitkwaliteiten en 2) aangrenzende delen na het kitten gaat schilderen, want dan wil je beslist geen siliconenbesmetting.

Hoe lang kan je een keukenblad niet gebruiken na het kitten?

Eitje bakken

De droogtijd van siliconenkit is korter, maar zorg toch dat min. 3 dagen niets of niemand je kit aanraakt. De eerste dagen na het aanbrengen van je siliconenkit is het namelijk slim om ieder krasje, scheurtje of duwtje in je verse kit te voorkomen.

Een algemeen advies wanneer je je keuken weer als vanouds kunt gebruiken na het afkitten is na 1 hele dag, oftewel 24 uur. Heb je meer verstand van hoe (siliconen)kit werkt dan zul je beamen dat er doorgaans al eerder (licht) gebruikt gemaakt wordt van afgekitte voorzieningen, ergens tussen de 4 en 12 uur na het kitten. Het voordeel van de watervaste siliconenkit is dat-ie al tegen een druppeltje kan zodra de buitenste laag van de kit hard is. 💦

Meteen bestellen, verder lezen of contact opnemen?

We hebben alvast wat artikelen verzameld die je misschien interessant vindt.