HPL lijmen op hout, multiplex of HPL

HPL lijmen, hoe doe je dat?

HPL, ook zo’n product waarover veel vragen gesteld worden. Wat is het eigenlijk, waar gebruik je het voor en hoe kun je dit het beste monteren? Tackmasters geeft raad! Lees hier alles over HPL plaat (trespa) en de juiste producten voor HPL lijmen zodat je goed voorbereid te werk kunt gaan. 

HPL, wat is het?

De afkorting HPL staat voor High Pressure Laminate, letterlijk vertaald is dat: hoge druk laminaat. HPL wordt ook wel Trespa genoemd. Bij de productie van HPL worden meerdere lagen onder zeer hoge druk op elkaar geperst. Het resultaat is een zeer dichte, harde en vormvaste plaat. De kern van deze plaat bestaat uit meerdere lagen houtvezel en papier, doordrenkt met fenolhars. Deze hars heeft als eigenschap dat deze ontzettend hard wordt onder invloed van warmte. Door de lagen houtvezel, papier en hars onder hoge druk en hoge temperatuur stevig op elkaar te persen ontstaat een harde, stevige plaat. Naast een oersterke kern heeft een HPL plaat ook 2 harde toplagen die zonlicht en vocht weren. 

Waar wordt HPL voor gebruikt?

HPL platen zijn ontwikkeld voor gebruik in de woning- en utiliteitsbouw. Door de specifieke eigenschappen zijn deze platen bijzonder geschikt als onderhoudsvrije gevelbekleding, borstweringen en boeiboorden. Maar HPL wordt niet alleen aan de buitenzijde van huizen gebruikt. Je komt het ook vaak tegen in hygiënische omgevingen, zoals laboratoria en operatiekamers. Ook in de levensmiddelenindustrie en in de machinebouw wordt HPL veel gebruikt omdat het materiaal vuil afstoot en gemakkelijk schoon te maken is. 

HPL bevestigen: schroeven of lijmen?

Om HPL platen te bevestigen zijn er grofweg twee mogelijkheden: schroeven of lijmen. Vooral visueel gezien heeft de laatste manier de voorkeur. Behalve dat er bij schroeven sprake is van schroefgaten die je eventueel moet wegwerken blijft er achter de schroeven ook vuil hangen waardoor de HPL platen moeilijker schoon te houden zijn. Voor het lijmen van HPL platen kun je niet zomaar elke willekeurige lijm of kit gebruiken. Om er zeker van te zijn dat de platen goed en lang blijven zitten is de keuze voor het juiste product heel belangrijk. 

HPL lijmen

HPL lijmen met polymeerkit
Polymeerkit is dé kit voor HPL lijmen. Verkrijgbaar in diverse varianten.

Ga je HPL lijmen dan heb je de keuze uit verschillende producten: Tackmasters Strong Bond High Tack kit, Tackmasters Panel Bond paneellijm, Tackmasters Unibond Polymeerkit en contactlijm. Belangrijk is in ieder geval dat de lijm enigszins elastisch blijft omdat HPL platen onder invloed van temperatuurverschillen kunnen krimpen of uitzetten. Zowel de Strong Bond High Tack, als de Panel Bond en de Unibond hecht zo goed en snel dat je geen speciale primer nodig hebt bij het lijmen van HPL platen. Zorg er wel voor dat de platen én de ondergrond waarop je de platen wilt bevestigen goed schoon en vetvrij zijn. Wil je voor alle zekerheid de platen toch voorbehandelen met een primer? Bestel dan Tackmasters Primer. En gebruik je platen met een oppervlakte groter dan 2,5 m2 of bevestig je de platen in de lengte (verticaal) dan is het advies om naast montagekit of contactlijm ook schroeven te gebruiken. Kies hierbij altijd voor speciale HPL schroeven, ook verkrijgbaar in onze webshop.

Overige tips bij HPL lijmen

Panel tape om te fixeren, wanneer je HPL gaat lijmen.
Gebruik Tackmasters Panel Tape voor het fixeren van plaatmateriaal.

Tip #1 Afstand houden: Vanwege het werken van de platen is het noodzakelijk om rondom de plaat een voeg van 10mm te hanteren.
Tip #2 Gebruik tape: Tackmasters Panel Tape is een dubbelzijdige HDPE-tape voor de bevestiging van alle soorten plaatmateriaal. Het is geschikt voor binnen en buiten als tijdelijk fixatiemiddel voor gevel- en wandmateriaal. De dikte van 3 mm geeft direct de gewenste lijmlaagdikte. Plak de tape op de HPL plaat en breng deze verticaal en in een ononderbroken lijn aan. Houd voldoende ruimte over voor de kitrand.
Tip #3 Hulpmiddelen voor juiste positionering: Voor juiste positionering van de platen kun je gebruikmaken van een horizontale lat, afstandhouders en klosjes. Positioneer de plaat voor de ondergrond en breng deze in één beweging aan. Druk de plaat goed aan. Gebruik hiervoor eventueel een handwals

Bestel direct alle benodigdheden

Alle benodigdheden voor het lijmen van HPL platen bestel je in de webshop van Tackmasters. Ga direct naar de shop voor de juiste kit of lijm, Panel tape, primer, HPL schroeven en handwalsen. Plaats je jouw bestelling voor 16:00 uur dan heb je de spullen de volgende werkdag al in huis en kun je direct beginnen met jouw klus. Gratis verzending bij bestellingen met een totaalbedrag boven €35. Hulp nodig bij het vinden van de juiste producten? Vraag onze medewerkers om raad.