Wandpanelen lijmen of schroeven?

Om akoestische wandpanelen – ook wel akupanelen genoemd – op de juiste manier te monteren is het van belang dat je de beste aanpak kiest voor jouw klus. Stel jezelf allereerst de vraag: ga ik mijn akoestische wandpanelen lijmen of schroeven? Iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. In deze blog zullen we je meer vertellen over de twee opties. Zo kun jij na het kiezen de juiste producten inkopen. Lees snel verder.

Akoestische wandpanelen monteren: een heuse trend

De wandpanelen trend is een opkomende vorm van decoratie. Het zijn veelzijdige decoratieve panelen voor op de muur. Naast decoratie hebben ze soms ook functionele waarden. Veel mensen kennen de wandpanelen in de vorm van akoestische wandpanelen. We noemen ze ook wel wood- of akupanelen. Akoestische wandpanelen absorberen geluid, dit is van toegevoegde waarde in ruimtes met veel echo. Je hebt ze in verschillende kleuren, patronen en texturen. Hierdoor zijn ze een stijlvolle toevoeging aan je ruimte!

Heb jij je wandpanelen al in huis, dan is het tijd om ze te monteren. Voordat je hier aan begint rest alleen nog de vraag: ga ik mijn wandpanelen lijmen of schroeven?

Wandpanelen lijmen?

De makkelijkste optie is natuurlijk wandpanelen lijmen. De wandpanelen moeten dan wel licht zijn, bijvoorbeeld lichtere houten panelen. Of van kunststof, lijm zorgt ervoor dat het gladde oppervlak zo behouden wordt. Het type lijm dat geschikt is voor wandpanelen lijmen is de Strong bond high tack kit. Dit product is geschikt om zowel zware als minder zware materialen te monteren. We raden aan om naast dit product ook meteen de bijbehorende producten in huis te nemen.

Wat tips om zo voorbereid mogelijk aan de slag te gaan:

  • Maak de ondergrond goed schoon en gebruik daar eventueel een cleaner bij.
  • Voor het lijmen van je akoestische wandpanelen gebruik je het beste een kitkoker met bijpassend kitpistool.
  • Is het nog niet uitgehard en zit het op je handen of gereedschap? Gebruik dan de Seal & bond remover.
Wandpanelen monteren door te lijmen met high tack
Wij hebben ervoor gekozen om onze akupanelen te lijmen met grijze Strong bond high tack. 🦾😉

Of toch wandpanelen vast schroeven?

Schroeven is een goede keuze zodra het wandpaneel te zwaar of erg groot is. Of als ze in studs of balken worden geschroefd. Door wandpanelen te schroeven vergroot je de kans op een sterke en duurzame bevestiging. Maar, met welke schroef kun je het beste plaatwerk monteren? Dit kun je het best met een spaanplaatschroef óf HPL schroeven doen.

Spaanplaatschroeven zijn universele schroeven en dus voor veel toepassingen geschikt. De HPL schroeven zijn, je zou het niet verwachten, speciaal voor HPL platen. Het ligt er dus net aan van welk plaatmateriaal jouw wandpanelen zijn.

Bestel jouw lijm of schroeven bij Tackmasters

Of je nu kiest voor lijmen of schroeven: in beide gevallen kun je bij ons terecht! Ben je op zoek naar een andere kit of lijm? Ook dat kan. Vind hier al onze lijmen en kitten. Ook voor cleaners en toebehoren en overig verwerkingsmateriaal ben je bij ons aan het goede adres. 

Bestel de Strong bond high tack direct of bekijk ons assortiment aan schroeven. Heb je nog vragen over wandpanelen lijmen of een andere klus? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.