Golfplaten dak afdichten: ga jij deze klus klaren?

Vroeger zag je niet anders dan golfplaten daken. De ontwikkeling van golfplaten daken begon namelijk in de 19e eeuw. Het was een goedkope en tevens gemakkelijke oplossing in vergelijking met traditionele dakpannen. Om een golfplaten dak op de juiste en best werkende manier af te dichten is het van belang dat je daar goed materiaal voor in huis hebt. Wij vertellen je graag meer zodat je deze klus zelf kunt klaren! Lees snel verder.

Golfplaten daken in de loop der jaren

In de 19e eeuw werden golfplaten daken gebruikt voor schuren, stallen en andere gebouwen in de landbouwsector. Tegenwoordig zijn golfplaten en veelgebruikt bouwmateriaal voor daken, gevels en andere toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan materialen waaronder staal, aluminium, vezelcement en plastic. Golfplaten daken hebben voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen. Zo zijn ze goedkoper, eenvoudig te installeren (handig voor doe-het-zelvers!), bestand tegen verschillende weersomstandigheden en verkrijgbaar in een breed scala aan toepassingen. Ook zijn golfplaten daken nog steeds een populaire keuze voor daken van schuren en stallen maar ook kantoor- en bedrijfspanden. In de woningbouw worden ze regelmatig gebruikt in combinatie met dakpannen en leien.

Waar moet ik rekening mee houden bij een golfplaten dak afdichten?

Belangrijke stappen binnen het monteren van een golfplaten dak zijn: de voorbereiding, bevestigen van dakspanten, het bevestigen van de onderlaag en tot slot het afdichten van het golfplaten dak. Tackmasters kan jou helpen in de laatste stap. Wij hebben namelijk het perfecte afdichtingsmiddel, dit is nodig bij het monteren maar kan ook gebruikt worden voor reparatie. Uiteindelijk kun je het dak op deze manier waterdicht maken en zo te voorkomen dat er water in de dakconstructie lekt. Een golfplaten dak afdichten doe je met onze Roof tix bitumen kit. 

Let op!

Er zijn een paar punten die je in acht moet nemen zodra je een golfplaten dak gaat afdichten. Het is daarbij van belang dat het dak min. 7°C afloopt. Er is dus een minimaal afschot nodig zodat het overgrote deel water vanzelf al kan weglopen. Verder is een veelvoorkomende vraag: kunnen zonnepanelen op een golfplaten dak gemonteerd worden? Het antwoord is: ja! Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor golfplaten daken.

Ander afdichtingsmateriaal en meer

Iets anders afdichten dan golfplaten daken? Bekijk onze overige kitsoorten. Verder hebben we ook nog verwerkingsmateriaal wat voor jouw klus van pas kan komen. Nu ben jij als het goed is helemaal klaar voor het afdichten van jouw golfplaten dak. Veel succes!

Zijn er vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder!