gipsplaten lijmen

Gipsplaten lijmen: met welke lijm?

Hé klusser, wil je gipsplaten lijmen tegen de muur? Dat is nét even anders dan ze oud vertrouwd bevestigen met gipsplaatschroeven, laten we eerlijk wezen. In sommige gevallen biedt het lijmen van je gipsplaten voordelen, die we natuurlijk graag bespreken. Welke lijm gebruik je voor je gipsplaten, high tack? Deze extreem plakkerige vriend is toch wel het antwoord op (bijna) al je vragen? 😉 Laten we eens zien of dat klopt. Kom je mee, dan duiken we in het gips.

Snuffel eens door de inhoudsopgave, als je wilt.

Gipsplaten bevestigen in 'zwevende constructie'
Ai, hopelijk vergeef je ons voor de bedroevende kwaliteit van deze foto. Toch leuk om te showen hoe een van onze (Tackmasters) werknemers een prachtige zwevende constructie van gipsplaten heeft gemaakt in zijn woning. 🤩

Gipsplaten: wat, welke en waarom (3 W’s)?

Wat is het? Gips, wat een fascinerend materiaal, niet? Dit materiaal wordt gevormd door de afzetting van calciumsulfaat uit water. Zodra je gipspoeder vermengt met water, dit in de gewenste (plaat)vorm gieten en het water laat verdampen, ontstaat de kern van gipsplaat. Dat de twee zijdes van een gipsplaat voorzien zijn van karton geeft ‘m extra stevigheid.

Waarom gipsplaten? Gipsplaten op de muur lijmen of (vaker) schroeven is een populaire keuze in de bouw. Een gipsplaat verwerk je gemakkelijk. Snijden of schuren doe je met twee vingers in je oor (uh, bewijze van). Ook beschikken ze over relatief goede isolerende eigenschappen.

Welke soorten gipsplaat onderscheiden we? Grofweg onderscheiden we gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Lees hier evt. verder over soorten gips.

💡 Wist je dat gips extreem veel gebruikt wordt? Als verbandje om je gebroken been, kunstige sculpturen, de mal waarin je een gebitafdruk maakt bij de tandarts, andere gietvormen en zelfs als ‘bodemverbeteraar‘ in de landbouw.

Op welke manier kun je zelf gipsplaten bevestigen?

Dat wil jij natuurlijk weten. Gipsplaten bevestigen kun je op verschillende manier doen. Het meest gebruikelijk is om de platen te bevestigen met schroeven. Bij ons vind je de gipsschroef met grof schroefdraad, voor op houten latten of balken. De gipsschroef met fijn schroefdraad gebruik je voor bevestiging op een metal stud (frame). In dit artikel gaan we het juist hebben over een alternatief voor schroeven: gipsplaten bevestigen door ze te lijmen.

Het schroeven van gipsplaten geeft je constructie (mits de schroeven goed ‘pakken’!) structureel een zeer stabiele bevestiging. Heeft specifiek het lijmen van gipsplaten ook voordelen t.o.v. schroeven?

 • Door te lijmen blijft het oppervlak, de buitenkant van je gipsplaten 100% glad. Dit kan een voordeel zijn als je je gipsplaatconstructie niet verder af hoeft te werken.
 • ‘Liever lui dan moe?’ Nou, dan is lijmen een stuk lichter en sneller dan het arbeidsintensieve +/- 25 schroeven per gipsplaat erin jassen.
 • Schroeven in een holle wand wordt lastig, net als schroeven in beton (met gipsplaatschroeven!) of op een andere plek waar de schroef niet pakt, dan biedt lijmen uitkomst.
gipsplaten lijmen
Deze professional werkt de randen van zijn gipsplaten af zodat hij ze straks nauwkeuriger kan bevestigen. 👷🏽

Waar ga je gipsplaten lijmen tegen de muur?

 • Je geeft een bestaande muur een metamorfose door er gipsplaten op te lijmen.
 • Het plafond of de vloer ga je extra isoleren of gewoon opknappen door er gipsplaten op te bevestigen.
 • Als ‘constructieve creatieveling’ (of ‘creatieve constructeur’) ga jij een kunstwerk van gipsplaten maken, zoals een verlaagd plafond of ‘TV-in-de-muur’-constructie.
 • Je gaat een binnenmuur construeren, bijvoorbeeld om één ruimte (zolder?!) om te toveren naar twee kamers.

Welke lijm ga je gebruiken voor het lijmen van gipsplaten?

Het schijnt vooral in België voor te komen, dat gipsplaten aan de muur worden gelijmd met kleefgips (Knauf Perlfix). Nadeel is wel dat je dit middel in poedervorm eerst moet verwerken tot een pasta. Alsof je als bakker met de hand je deeg aan het bereiden bent. Daarnaast gebruik je dit kleefmiddel speciaal voor (gips)plaatwerk, waardoor je misschien een hoop over hebt na je klus. Hebben wij een beter lijm-alternatief voor je?

Gipsplaten lijmen met high tack ✅

Gipsplaten lijmen met high tack
Gipsplaten lijmen voor €3,99 p/koker (ex btw) – goedkoopste high tack die je vindt 💸

Niet één, maar zelfs twee. Hier komt de eerste. ‘Gipsplaat lijmen high tack‘ wordt veel gebruikt door enthousiastelingen als jij om op deze online bladzijde te komen. Dat is dan ook een toppertje voor het lijmen van gipsplaten: Strong bond high tack. Let wel: high tack is niet speciaal geschikt voor gipsplaten lijmen, maar voor vele materialen, waaronder gips. En dan met name gipsplaten die een zekere druk te verduren krijgen, zoals (schuine) plafonds.

Wat het voordeel is van gipsplaten lijmen met high tack? Het is zó eenvoudig. Kokertje op je kitpistool, lijmrillen spuiten en plakken. Zonder verder ondersteunen, want Strong bond high tack heeft een gênant hoge aanvangsthechting. En, je gebruikt ‘m meteen voor 1.001 andere verlijmingsklussen. Wil je meer weten? Bekijk de productomschrijving omschrijving voor veel details. 🕵🏼

Gipsplaten lijmen met purschuim ✅

Gipsplaten lijmen met purschuim
Klik je op deze afbeelding (toe maar!) kom je terecht bij de Brick fix voor handgebruik. We hebben ‘m ook voor op je PUR pistool. 🔫

Dat is ook nog een hele sterke optie. Hoe dat kan? PU schuim kun je onderverdelen in twee categorieën: vullend of isolerend purschuim en lijmend purschuim. Zoals je al raadde gebruik je het tweede om iets aan elkaar te lijmen, zoals gipsplaten op een ondergrond van hout, beton of (bak)steen. De PU schuim die hier het meest voor geschikt is, is de Brick fix.

Brick fix is een steenlijm op basis van polyurethaan. Deze lijmschuim wordt erg veel gebruikt voor het lijmen van bijv. stapelblokken, (cellen)betonblokken en baksteen. Excellent op steen, maar ook kalkzand en gips kan je uitstekend verlijmen.

Wat zijn de voordelen van gipsplaten lijmen met steenlijm? Neem het vullende vermogen van de lijmschuim. Hij vullend oneffenheden moeiteloos op en zorgt zo voor een gelijkmatige verbinding. Brick fix is een waterdichte lijm, wat ideaal is in een wat vochtige omgeving (tja, niet zo leuk voor je gipsplaten).

⚠️ Werken met PU schuim is geen kattenpis. Tref voldoende veiligheidsmaatregelen en zorg ervoor dat je in het bezit bent van de certificering voor werken met PUR.

Gipsplaten verlijmen contstructie
Ben je er eenmaal handig in kun je de mooiste constructies van gipsplaat bouwen. Hier zie je een mooi en strak afgewerkt voorbeeldje.

Tackmasters 🧡 voor al je privé en zakelijke bestellingen

Had je al eens van ons gehoord? Tackmasters bestaat nog relatief kort, tenminste als je ons afzet tegen een legendarische Gamma of Hornbach. Ook enkele van onze grootste online-concullega’s zoals Kitcentrum en Wovar beginnen al grijs te worden, ten opzichte van ons jonge bedrijf. Je begrijpt dat het (altijd, maar helemaal) als jonge speler exxxtra belangrijk is om ‘het verschil te maken’. Hoe doen wij het?

 • Jou de beste service bieden. Laat me niet lachen, dat lees je op nagenoeg iedere website. Fair, lees daarom altijd eerst de reviews voordat je bestelt (de onze vind je onderaan 👇🏼).
 • Niet te veel poespas, onze website is redelijk simpel en overzichtelijk (toch?).
 • Ontvang je bestelling gratis wanneer je voor >€35,- (ex btw) besteedt. Kijk, dat zit zo. Wanneer je als particulier een relatief kleine bestelling plaatst zijn die verrekte verzendkosten zo’n dooddoener.
 • Je wilt je bestelling zo snel mogelijk hebben. Basta. Op werkdagen vóór 16:00 uur bestellen = volgende dag in huis. 🚀