Duivenpinnen plaatsen

Overlast van vogels in je dakgoot? Duivenpinnen plaatsen in je dakgoot is zo gedaan (diervriendelijk!) 🕊️

Tja, sommige duiven, meeuwen, spreeuwen, eksters of kraaien maken het iets te bont naar jouw smaak. Ze houden je uit je slaap of poepen misschien wel je hele dak (en tuin) onder. 💩 Nu ben jij op zoek naar een makkelijke en effectieve manier om de kwetterende vriendjes wat uit de buurt te houden. Wij hebben ‘m gevonden: duivenpinnen plaatsen door ze te lijmen. Op die manier stopt acuut de overlast die je had van vogels in bijv. je dakgoot. Wij gaan je vertellen hoe het plaatsen van vogelpinnen werkt, waar je ze bestelt, wat de kosten zijn, en meer.

Lees je mee? 🐦 🏘️

Heb je overlast van vogels in je dakgoot?

“Huh, vogels zijn toch juist leuk?” hoor je misschien weleens. Want, wie houdt er nu niet van een troep gevederde vriendjes op het dak, die je – met name in de lente – dagelijks trakteren op muzikale hoogstandjes? 🐦🦉🦅🦇🦜

Klinkt goed, maar in werkelijkheid kunnen vogels ook voor een hoop overlast zorgen indien ze haast permanent intrekken op of rondom jouw woning. Waar kan je mee te maken krijgen?

 • Vogels gebruiken jouw dak veel als poepplaats. Al deze uitwerpselen zijn niet alleen een vies gezicht, maar ze kunnen op termijn ook je dak aantasten.
 • Je moet geregeld (eigenlijk) je dak schoonmaken, maar 1) het zelf doen is gevaarlijk en 2) een professional inhuren is duur.
 • Vogels nemen soms zaadjes mee waardoor er e.e.a. op je dak of in je dakgoot kan gaan groeien.
 • Ze maken een hoop kabaal terwijl jij (nog) probeert te slapen. Dit hoor je vooral rondom de broedperiode, waar duiven, kraaien, eksters of meeuwen luidruchtig hun eieren beschermen.
Overlast van vogels in je dakgoot
Vogels zijn prachtig, maar wat als ze voor overlast zorgen in je dakgoot? 🐣🤔

Waarom duivenpinnen plaatsen tegen overlast van vogels?

Vogelnest naast een ventilatierooster
Hier zie je een vogelnestje vlak naast een ventilatierooster. 🪹

Jij zoekt de perfecte oplossing voor de overlast die je ondervindt van vogels rondom je dak en dakgoot. Door het plaatsen van duivenpinnen ben je er zo vanaf. Duivenpinnen – ook wel vogelpinnen genoemd – gebruik je als effectieve vogelwering. De roestvaststalen ‘prikkers’ zien er weinig aantrekkelijk uit voor onze gevederde tweevoeters en dat is precies de bedoeling. Wij noemen dit ook wel het ‘Egel Effect’. Met het bevestigen van duivenpinnen zeg je eigenlijk: “Beste gevleugelde vriend, je kunt hier beter niet chillen of broeden.”

Vogelpinnen als vogelwering is wat ons betreft een goede manier om de boodschap te communiceren. De vogel(tje)s zullen hun instinct volgen en op zoek gaan naar een andere veilige en behaaglijk plaats in de bomen. Hier kunnen ze rustig tezamen komen en hun nestje te bouwen. 🪺

Extra Tips Tip: In dit artikel gaan we het vooral hebben over duivenpinnen en het plaatsen ervan. Wil je op een andere manier vogels weren kijk dan eens wat Milieucentraal zegt over ‘overlast van vogels’.

Wat zijn de kosten van duivenpinnen laten plaatsen of zelf bevestigen?

Degelijke duivenpinnen bestel je voor zo’n €6,- per meter. Zit de prijs hier erg boven, kijk dan even of je een zogenaamd oor wordt aangenaaid of dat de opties daadwerkelijk uniek zijn. Houd ook rekening met de verschillende benamingen. Je vindt deze vogelwering onder andere onder duivenpinnen, zoals bij Dakenshop, onder meeuwenpinnen zoals hier bij Prixxs en onder vogelpinnen bij de Kabelshop.

Overweeg je om duivenpinnen te laten plaatsen? Reken erop dat het je ongeveer €20,- per meter kost ex materiaal (!). Stel dat je zo’n 8 meter aan vogelpinnen wil laten plaatsen, ben je dan al gauw rond de €208,- kwijt (materiaal + montage). Ga je zo’n 8 meter aan duivenpinnen zelf plaatsen? Dan kost het je +/- €48,- aan vogelwering en €27,75 aan overig materiaal = €75,75 (zie: wat heb je nodig).

Duivenpinnen plaatsen
Egel Effect 🦔⚠️ “Beste gevleugelde vriend, je kunt hier beter niet chillen of broeden.”

Kan je zelf makkelijk duivenpinnen bevestigen?

Of het je makkelijk afgaat weten we uiteraard niet. Veiligheid staat altijd voorop, dus dat zal jij voor deze klus zelf moeten overwegen. Ben jij in staat om zelf duivenpinnen te plaatsen op grote hoogtes? De nok van het dak en de dakgoot zijn namelijk wel de meest populaire plaatsen als het aankomt op vogelpinnen bevestigen. Met deze sterke polymeerkit en het stappenplan is het monteren an sich een fluitje van een cent.

Wat heb je allemaal nodig om vogelpinnen te plaatsen?

 • Duivenpinnen waar we je hierboven al een aantal online-adressen voor hebben gegeven
 • Unibond polymeerkit à €4,83 (incl. btw)
  Let wel: dit geldt voor wit, grijs of zwart. Unibond is ook verkrijgbaar in rood en transparant (!)
 • Kitpistool à €16,88 (incl. btw)
 • Bezem of stoffer en blik à €6,04 (incl. btw)
 • Evt. grote ladder
  ——————————–
  💸 Totale kosten: €27,75 💸
Vogels weren uit dakgoot
⚠️ Ga altijd voorzichtig en vogelvriendelijk te werk als je vogels wilt weren uit je dakgoot.

🕊️⚠️ Stappenplan: duivenpinnen plaatsen in je dakgoot ⚠️🪶

 1. De ondergrond waar je jouw duivenpinnen gaat lijmen hoeft niet helemaal schoon en droog te zijn. Wel is het belangrijk dat je rommel en (aangekoekt) vuil eerst verwijderd. Je kunt dit doen met een bezem, blik en veger en evt. een (natte) doek.
 2. Bevestig de kitkoker op je kitpistool en breng de kit aan in één lijmril op de hele lengte van de ondergrond.
 3. Plaatsen van de duivenpinnen doe je recht op de lijmril. Is er geen vlakke ondergrond, zoals bijv. bij dakpannen het geval is knip je van tevoren de duivenpinnen in de juiste maat.
 4. Laat de kit opdrogen. Zodra de buitenste laag van je Unibond polymeerkit goed hard is mag hij in principe al nat worden. 🌦️ De eindsterkte bereikt-ie na +/- 24 uur.
Vogelpinnen of duivenpinnen plaatsen door te lijmen met kit

Op welke plekken kun je duivenpinnen plaatsen?

Met onze sterke montagekit kun jij de duivenpinnen plaatsen waar je maar wil, aan de hand van 1) hoe groot de overlast van vogels is en 2) wat zijn de plekken met de meeste vogels (en vervuiling). Deze twee leg je vervolgens naast strategische en esthetische overwegingen en je hebt je plek(ken) gevonden. ✅

 • Dakgoot (meest gebruikt voor dakgoot en daknok)
 • Nok van het dak
 • Schoorsteen
 • Gevelpannen
 • Oppervlak van een vlak dak zoals van je blokhut of schuur
 • Ventilatierooster
 • Hekwerk
 • Vensterbank
 • Balkon

Tip: Vogelpinnen op je vensterbank of balkon staan absoluut niet erg gezellig natuurlijk. Hier kun je ook wat anders voor verzinnen zoals een (kleine) vogelverschrikker.

Vogels uit je dakgoot weren maar wel andere plekken geven?

Wil jij de vogels alleen uit je dakgoot weren maar wel gezellig in je tuin hebben? Zorg ervoor dat jouw tuin zo aantrekkelijk en vogelvriendelijk mogelijk is. Hoe je dit doet? We noemen hier een aantal tips, die je ook terugleest in dit artikel van Vogelbescherming Nederland. 🌱

Duif
 • Maak minder gebruik van (bak)stenen en tegels in je tuin en meer van gras, grind en zelfs boomschors voor paden.
 • Zorg ervoor dat er water te vinden is in jouw tuin. Je kunt bijv. een (kleine) vijver aanleggen, waar vogels kunnen drinken en baden.
 • Vogelvriendelijke planten, bomen en struiken behangen met fruit, bessen of zaadjes: vogels houden ervan.
 • Ga voor een schutting van natuurlijk materiaal zoals onbewerkt hout, een heg of laat je schutting begroeien met klimplanten.

Hopelijk heb jij iets aan onze ideeën en tips en zien we je snel terug op tackmasters.nl.  👋🏼