Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven

Om te monteren op hout is de spaanplaatschroef de meest ideale schroef. Het aandraaimoment van een spaanplaatschroef is laag, waardoor deze weinig kracht nodig hebben. Behalve op hout, zijn deze schroeven zeer geschikt voor bevestiging op spaanplaat, dunne metaal profielen en MDF-platen.

Verschillende toepassingen voor spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven zijn – hoe kan het ook anders – speciaal ontwikkeld voor spaanplaat (dit zijn platen van geperste houtvezel) en de zachtere houtsoorten. Omdat de kerndiameter veel dunner is dan bij traditionele houtschroeven én omdat de schroefdraad erg scherp is, is voorboren niet nodig. Omdat minder kracht nodig is, kunnen ook meer schroeven per accu van een accu boormachine worden verwerkt. 

De meest voorkomende maat die gebruikt wordt is de 4 x 40 mm spaanplaatschroef, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten maten naast de meest verkochte 4 x 40 mm. Ook de spaanplaatschroeven van Tackmasters zijn er in bijna 40 verschillende maten.

Wanneer je een spaanplaatschroef gaat gebruiken voor hardhout is de kans groot dat er problemen optreden. Schroeven breken gemakkelijk af vanwege de hoge wrijving die optreedt. Om deze reden worden ook vaak schroeven ontwikkeld met wrijving verlagende eigenschappen.

Wanneer de schroef vastzit, draai dan ook niet meer door. Wanneer je dit wel doet, draai je de schroef in het hout dol en heb je geen goede verbinding. Soms krijg je een dolle schroef ook niet meer uit het hout. Hier hebben wij een handige tip voor zodat je de schroef toch uit het hout kunt draaien, bekijk het korte filmpje hier op ons Instagram account.

Soorten materialen spaanplaatschroeven

Nagenoeg alle spaanplaatschroeven zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal). Naast roestvrij staal worden ze ook gemaakt met materialen zoals gegalvaniseerd, verzinkt en zwart verzinkt.

De spaanplaatschroeven van Tackmasters zijn verzinkt. Verzinkte oftewel gegalvaniseerde schroeven, zijn schroeven die een corrosie voorkomende coating hebben. Deze coating zorgt voor minder indraaiweerstand en daarmee minder belasting van je gereedschap. Ook zijn ze sterker dan schroeven van roestvrij staal. Maar omdat ze roesten zijn ze niet geschikt voor buitengebruik.

Type aandrijvingen: Torx en Pozidriv

Onze spaanplaatschroeven hebben een Torx of een Pozidriv aandrijving.

De kop van een Torx-aandrijving heeft veel weg van een zes puntige ster. Deze schroef wordt vaak gebruikt als alternatief voor de kruiskopschroef. De voordelen van een Torx aandrijving zijn dat de kans klein is dat het gereedschap uit de kop schiet. Daarnaast is de krachtoverbrenging tussen het gereedschap en de schroef beter dan bij een Pozidriv aandrijving.  

De meest voorkomende schroefkop op dit moment is wel de Pozidriv. Deze zogenaamde kruiskop is een verbeterde versie van de Philips aandrijving welke veel gebruikt wordt voor luxere toepassingen zoals in de sloep- en motorjachtbouw. De Pozidriv heeft meer groeven en een dieper centrum, waardoor de grip verbeterd wordt.

Voorboren bij spaanplaatschroeven, wel of niet?

Voorboren, is dit nu eigenlijk nodig? Vooral bij MDF-platen wordt vaak voor geboord om ruimte te maken voor de boor of schroef, zodat voorkomen wordt dat het materiaal barst. Op deze manier gaat de boor of schroef gemakkelijker het materiaal in. Voornamelijk bij plinten, laten of andere dunnere planken wordt voorboren wel aangeraden, op deze manier worden scheurtjes voorkomen. Wanneer je op de juiste diameter voorboord, is nagenoeg iedere schroefverbinding sterker. Een ander groot voordeel is dat het risico van slippen van de schroef of de boormachine aanzienlijk verkleind wordt. De juiste diameter kun je meten door de kern van de schroef als maat te nemen.

De spaanplaatschroeven van Tackmasters

In de webshop van Tackmasters vindt je behalve onze spaanplaatschroeven ook 3 verschillende soorten bits, namelijk de Torx, Pozidriv en Philips. Bekijk het hele overzicht hier.

Je Tackmasters spaanplaatschroeven eenvoudig en snel via de webshop. Verkrijgbaar in verschillende maten en verpakkingseenheden. En niet geheel onbelangrijk: wij garanderen jou de scherpste prijs van Nederland en België, maar tevens de allerbeste kwaliteit voor je schroeven. Als je vandaag besteld, kun je morgen al aan de slag met je gewenste bevestiging.

Bedrijven profiteren bij Tackmasters van nóg meer voordeel met een zakelijk account. Benieuwd geworden? Onze verkoopafdeling zit dagelijks klaar voor jouw belletje, mailtje of appje om de mogelijkheden voor korting of staffelprijzen te bespreken.